BiH
2

Dom naroda PSBiH: Nema entitetske većine za razmatranje izmjena krivičnog zakona

FENA
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Delegat u Klubu Bošnjaka u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Halid Genjac (Stranka demokratske akcije - SDA) zatražio je na današnjoj sjednici da ovaj dom ponovo razmatra izmjene Krivičnog zakona koje se tiču ispunjavanja uvjeta MONEYVAL-a (eksperata Vijeća Evrope za evaulaciju borbe protiv pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti).

Međutim, za ovaj prijedlog nije bilo dovoljne entitetske podrške iz Republike Srpske te će ovaj prijedlog biti proslijeđen Kolegiju na usaglašavanje, iako je s današnje sjednice skinuto nekoliko zakona koji nisu mogli biti usaglašeni na Kolegiju budući da član Kolegija Doma naroda iz Kluba Bošnjaka Sulejman Tihić (SDA) već duže vrijeme odsustvuje iz političkog života zbog zdravstvenih razloga.

Genjac je podjetio da bi MONEYVAL trebao zasjedati sredinom septembra kada bi pitanje BiH trebalo biti razmatrano, a bez ispunjavanja ovih obaveza BiH bi mogla trpjeti ozbiljne posljedice.

"Bilo bi dobro da pokažemo spremnost da se izmjene tog zakona razmatraju i da se u konačnici usvoje, a jedan od načina bi bio da se danas u dnevni red sjednice uvrsti ova tačka", kazao je Genjac.

Vijeće ministara BiH utvrdilo je prijedlog izmjena ovog zakona radi harmonizacije krivičnog zakonodavstva BiH s međunarodnim pravom te njegova usklađivanja s preporukama MONEYVAL-a.