BiH
6

Doma naroda PSBiH: Bez priče o zahtjevima MONEYVAL-a

FENA
Delegati Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine danas nisu razmatrali izmjene Krivičnog zakona koje se tiču ispunjavanja uvjeta MONEYVAL-a (eksperata Vijeća Evrope za evaulaciju borbe protiv pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti), a u izjavama za medije su upozorili da bi zbog toga BiH mogla biti u finansijskoj blokadi.

Delegat u Klubu Bošnjaka Mehmed Bradarić (Socijaldemokratska partija - SDPBiH) ponovio je da se SDP snažno zalagao za usvajanje ovih izmjena koje su zahtjev MONEYVAL-a, ali to se nije dogodio, iako će BiH uskoro dospjeti na sivu ili crnu listu zemalja kada su u pitanju finansijske transakcije.

"Problema će biti što se već dešava i oba doma trebala bi usvojiti izmjene Krivičnog zakona, ali raspoloženje drugih političkih partija je takvo da to ne žele. BiH će zbog toga ispaštati", zaključio je Bradarić.

Delegat iz Kluba Srba Mladen Ivanić (Partija demokratskog progresa - PDP) smatra vlast odgovornom za stanje u BiH zbog neusvajanja zakona, ali ističe da je cijeli koncept ove vlasti izolacija jer, dodaje, "što je BiH više izolirana to je vlastima u BiH bolje, jer lakše mogu manipulirati".

"Ovo će predstavljati problem građanima jer će transakcije prema BiH biti provjeravane. BiH će biti na spisku s vrlo problematičnim zemljama, a u tu zemlju niko ozbiljan neće investirati i ljudi će ostati i bez ovog posla koji sad imaj", kazao je Ivanić.

Delegat iz Kluba Hrvata Stjepan Krešić (Hrvatska stranka prava - HSP) smatra da je nekome stalo da BiH bude stalno u blokadi jer strana ulaganja u BiH iznose samo 50 miliona KM što je, njegovo je mišljenje, sramota za izvršnu vlast na državnom nivou.

"Neusvajanjem izmjena Krivičnog zakona BiH se uvodi u sankcije što će imati nesagledive posljedice za privredu ove zemlje, a bez privrede nema napretka", zaključio je Krešić.

Delegat u Klubu Bošnjaka Halid Genjac (Stranka demokratske akcije - SDA) ponovio je da je to pitanje zastalo u "proceduralnoj ravni" u smislu načina usvajanja zakona u Domu naroda, no mišljenja je da se to moglo vrlo lako riješiti usvajanjem zaključka koji bi omogućio da se zakon danas razmatra, ali za to nema političke spremnosti.

Zato je BiH i danas ostala bez izmjena Krivičnog zakona BiH, dodaje Genjac, i dalje prijetećim sankcijama svim građanima u BiH.