BiH
7

Danijela Martinović: Zbog sankcija prema BiH moguće usporavanje finansijskih transakcija

Anadolija
Danijela Martinović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Danijela Martinović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Bosna i Hercegovina se nalazi pod svojevrsnim sankcijama i od svake države zavisi kako će se ponašati u smislu pooštravanja aktivnosti nadzora finansijskih transakcija ka i iz BiH, potvrdila je u razgovoru za Anadoliju Danijela Martinović, predsjedavajuća Zajedničke komisije za ekonomske reforme i razvoj Parlamentarne skupštine BiH. 

 BiH se našla pod udarom nakon što je Komitet stručnjaka za ocjenu mjera protiv pranja novca i finansiranja terorizma (MONEYVAL) Vijeća Evrope ranije izdao saopćenje da BiH nije usvojila traženu legislativu, a očekuje se i skori stav nakon sastanka globalnog tijela Financial Action Task Force (FATF).

Vlasti BiH do produženog roka 1. juna 2014. nisu bile usvojile dva klučna zahtjeva MONEYVAL-a: prijedlog zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti i izmjene i dopune Krivičnog zakona BiH, nakon čega je uslijedilo saopćenje Komiteta stručnjaka za ocjenu mjera protiv pranja novca i finansiranja terorizma o potrebi pojačanog nadzora finansijskih transakcija. 

Ono nije proslijeđeno globalnom tijelu Financial Action Task Force (FATF) jer su vlasti BiH obećale da će do 7. juna usvojiti potrebnu zakonsku legislativu, ali je do 6. juna usvojen samo zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti, ali ne i izmjene i dopune Krivičnog zakona BiH. 

Saopćenje MONEYVAL-a još je na snazi, a sada prijeti i ono FATF-a, a s obzirom na to da Dom naroda PS BiH nema namjeru zakazati sjednicu u toku juna na kojoj bi se razmatrale izmjene i dopune Krivičnog zakona BiH. Redovna sjednica Doma naroda PS BiH planirana je tek za početak jula. 

No, iz Kluba srpskog naroda već su u više navrata najavili kako tekst izmjena i dopuna Krivičnog zakona BiH "neće dobiti podršku u predloženom obliku bez usvojenih amandmana koji su na njega dali ministarstva unutrašnjih poslova i pravde".  

Usvajanje zakonske regulative u različitim tekstovima, s obzirom na to da je Predstavnički dom PS BiH već usvojio izmjene i dopune Krivičnog zakona BiH kako ga je dostavilo Ministarstvo pravde BiH, iziskivalo bi novi krug usaglašavanja. To bi značilo da zakonsko rješenje najvjerovatnije ne bi bilo usvojeno prije kolektivnih godišnjih odmora, planiranih za kraj jula ili početak augusta jer bi se o njemu morala izjasniti u ponovljenom postupku oba doma PS BiH. 

Predsjedavajuća Zajedničke komisije za ekonomske reforme i razvoj PS BiH navodi kako bi posljedice mogle biti višestruke. Osim pooštrene kontrole finansijskih transakcija u i iz BiH, moglo bi doći i do rasta njihovih troškova, te znatno usporiti vrijeme dospijeća. 

"Sada neka od država može odlučiti da na finansijske transakcije koje građani BiH šalju iz inostranstva svojoj porodici i rodbini u BiH naplaćuje dodatne troškove od rizika, kao i da se na njihovo pristizanje ka krajnjem pošiljaocu više čeka. Isto je i sa firmama i kompanijama koje rade i posluju sa inostranstvom. To bi se moglo direktno odraziti na njihovo poslovanje, isto kao i na sam dotok stranih investicija u BiH", navela je Martinović.

Ona je istakla kako je bankarski sistem u BiH dobar u smislu kontrole porijekla novca i pravno usaglašen sa legislativom EU, ali na entitetskom nivou. A, ono što od BiH traži MONEYVAL jeste da se on definira na jedinstven način na razini države. 

"Ono što bi moglo biti veoma opasno za BiH jesu donatorska sredstva. Mogao bi se pojaviti strah kod donatora da ako su finansijske transakcije nesigurne u BiH da li će usmjereni novac završiti u pravim rukama. Sve to mogao bi biti problem za BiH ako neko postavi tako pitanje na predstojećoj donatorskoj konferenciji planiranoj za juli u Bruxellesu", upozorila je Martinović. 

Ukoliko ovakvo stanje potraje, predsjedavajuća Zajedničke komisije za ekonomske reforme i razvoj PS BiH navodi kako bi u opasnosti mogao biti i kreditni rejting BiH s obzirom na to da se za njegovo određivanje uzimaju i analiziraju svi aspekti.