BiH
8

Moneyval pozvao zemlje članice da se izjasne o mjerama koje su poduzele protiv BiH

FENA
Mladen Ćavar
Mladen Ćavar
Odbor eksperata Vijeća Europe za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti (MONEYVAL) pozvao je sve svoje članice da ih do 1. jula izvijeste o mjerama koje su poduzeli ili namjeravaju poduzeti prema BiH u vezi deklaracije "Javno saopćenje o neusklađenosti BiH", a pozornost na objavljenu deklaraciju državama i privatnom sektoru skrenula je i Međunarodna radna grupa za finansijske mjere protiv pranja novca i finansiranja terorizma (FATF).

"Samim činom objave deklaracije, BIH je učinjena velika i nepotrebna šteta jer je time dodatno narušen njen ugled u EU i svijetu", smatra zamjenik ministra sigurnosti BiH Mladen Ćavar.

Naime, objavom deklaracije, Moneyval obavještava sve svoje članice da u BiH ima određenih neusklađenosti o pitanju sprečavanja pranja novca i na to skreće pozornost svim državama i privatnom sektoru. Posljedica toga čina može biti da svaka zemlja individualno postupa i odnosi se spram toga službenog upozorenja.

"Objavom deklaracije na neki način počinju tihe sankcije prema BiH, a sve zemlje obavještavaju institucije i privatni sektor u svojim okvirima o neusklađenosti BiH, čime je BiH već pod lupom", kazao je Ćavar.

"Ako zbog ovakve situacije neki inozemni investitor ili neka banka odustane od pojedinih investicije ili ulaganja u BiH, to neće biti javno objavljeno i obznanjeno, već će se samo dogoditi, a BiH će nekada kasnije kroz svoje statističke analize ili izvješća primijetiti da je došlo do smanjenja investicije, opsega razmjene i slično", naglasio je zamjenik ministra, dodajući kako ovo uopće nije "naivna situacija, iako je pojedinci, iz njima znanih motiva i razloga, žele ublažiti i pogrešno prikazati".

Po njegovom mišljenju, sva ovo je vrlo loše za BiH, posebno jer se priprema donatorska konferencija, zbog čega je bilo potrebno da se sve raspoložive snage usmjere na saniranje poplavljenih područja. Međutim, sada se mora trošiti energija na amortiziranje problema koji su nastali objavom deklaracije.

Iako nije zauzela službeni stav o pitanju ove deklaracije, Međunarodna radna grupa za finansijske mjere protiv pranja novca i finansiranje terorizma (FATF) poziva države i privatni sektor da obrate pozornost na relevantne podatke iz objavljene deklaracije.

Inače, u ovom mjesecu je i zasjedanje FATF-e, a što će ona tada zaključiti kada je u pitanju BiH, još uvijek se ne zna.

Ćavar smatra kako je BiH nepotrebno došla u ovu veoma delikatnu situaciju jer se sada na sjednici FATF-e može predložiti pokretanje ICRG-a procesa za nekooperativne zemlje.

Ako bi do toga došlo, BiH nepovratno i nezaustavljivo ide na sivu ili crnu listu FATF-e.

"Koliko je nama poznato, Moneyval na svu sreću trenutno neće, bar neko vrijeme, insistirati na ICRG procesu, međutim to ne isključuje mogućnost pokretanja procesa od nekog drugog", ustvrdio je Ćavar, naglasivši pritom kako je veliko pitanje do kada će Moneyval biti susretljiv i ne predlagati ICRG proces.

Ako BiH dođe pod sankcije FATF-a, to u konačnici znači dugotrajne dubinske provjere svake finansijske transakcije. Takvo postupanje usporava u velikoj mjeri novčane transakcije, a posljedično vremenom dolazi i do poskupljenja kapitala i osiguranja kapitala, što se odražava na investiranje i kreditni rejting.

Inače, zemlje koje su bile pod sankcijama FATF-e su trpjele velike štete i gubitke zbog takvog odnosa.