{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Mladen Ćavar za Klix.ba: Situacija nije bezazlena, BiH i dalje prijete sankcije

3.6.2014. u 21:13
7
47
Mladen Ćavar za Klix.ba: Situacija nije bezazlena, BiH i dalje prijete sankcije
7
Mladen Ćavar za Klix.ba: Situacija nije bezazlena, BiH i dalje prijete sankcije
Mladen Ćavar
Zamjenik ministra sigurnosti BiH Mladen Ćavar kazao je u razgovoru za Klix.ba da je usvajanjem javnog saopćenja o neusklađenosti Bosne i Hercegovine, koje je donio Komitet eksperata Vijeća Evrope za sprječavanje pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti (MONEYVAL), već bespotrebno narušen ugled naše zemlje.
On je odlučno odbacio tvrdnje predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Vjekoslava Bevande koji smatra da je bh. javnost obmanuta i da praktično BiH neće imati nesagledive štete za bh. građane, jer, kako je Bevanda prenio, iako je saopćenje MONEYVAL-a proslijeđeno članicama, izvršni sekretar te organizacije tražio je od svojih saradnika da se suzdrže od njegovog objavljivanja do 7. juna. Bevanda je tvrdnje o ugroženosti BiH nazvao zločestim i vrlo lošim postupkom.

U međuvremenu, Bosna i Hercegovina je dobila produženje roka za pet dana do kada treba usvojiti zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti i izmjene i dopune Krivičnog zakona BiH da ne bi bila automatski prebačena na "crnu listu" kada su u pitanju finansijske transakcije iz inozemstva u BiH.

Također, predsjedavajući Doma naroda BiH Dragan Čović zakazao je za 6. juni sjednicu na kojoj bi trebale biti potvrđeno usvajanje spornih zakona.

"MONEYVAL je poslao pismo u sve zemlje koje su dobile deklaraciju, odnosno javno saopćenje o neusklađenosti BiH. Zemlje u roku od 30 dana trebaju da odgovore koje akcije su poduzete protiv BiH i koje sankcije namjeravaju poduzeti. Ja imam taj e-mail koji govori o opasnostima koje stoje pred BiH. On je dokaz da ovo nije bilo politikantska priča. Još uvijek stoji na snazi saopćenje o neusklađenosti BiH i sve zemlje članice MONEYVAL su pozvane da postupe po njoj, te odgovore šta su uradile do sada", kazao je Ćavar za Klix.ba.

Ponovio je da se desila potpuno bespotrebna situacija.

"Narušen je ugled BiH u monetarnim institucijama i u svijetu. Mi smo mogli do 31. maja da imamo zakon koji je dugo usaglašavan, zbog problema s različitim viđenjem situacije oko Zakona o sprječavanju pranja novca i izmjena Krivičnog zakona. Suština ove priče jeste da smo bespotrebno etiketirani po ko zna koji put i da smo opet obilježeni kao zemlja koja nema kvalitetan sustav za sprječavanja pranja novca i financiranje terorizma", komentirao je Ćavar.

Na pitanje da li je BiH već imala problema sa slanjem novca ili prijemom međunarodne pomoći, Ćavar je rekao da nema takve informacije.

Ali, ističe da "realna opasnost i sad postoji"

"Nije bilo politikantstva... Svaka zemlja individualno može da odgovori na svoj način na usvojenu deklaraciju MONEYVAL. Svaka zemlja može da primjeni ili ne primjeni sankcije, odnosno da ih primjeni u većem ili manjem obimu. Uopće nije bezazlena situacija. Ta opasnost još nije otklonjena zato što će trebati vremena da se ova deklaracija, saopćenje o neusklađenosti BiH, povuče. Jer je nju donio plenum MONEYVAL-a. Skupština MONEYVAL ju je donijela i Skupština MONEYVAL je može i povući", tvrdi Ćavar, dodajući da ne zna kada će zasjedati MONEYVAL, to jest kada će sporna oduka biti povućena.

No, naglasio je važnost činjenice da je Ministarstvo vanjskih poslova BiH preko svoje diplomatsko-konzularne mreže uspjelo da izlobira da FATF, kao tijelo Grupe G7, neće koristiti ovu deklaraciju i javno priopćenje na međunarodnom nivou ako BiH ispuni rok do 6. juna.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: