{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Moneyval dao još pet dana BiH da usvoji zakon o sprečavanju pranja novca

F
2.6.2014. u 14:00
9
91
Moneyval dao još pet dana BiH da usvoji zakon o sprečavanju pranja novca
9
Moneyval dao još pet dana BiH da usvoji zakon o sprečavanju pranja novca
Foto: Klix.ba
Bosna i Hercegovina dobila je produženje roka za pet dana do kada treba usvojiti zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti i izmjene i dopune Krivičnog zakona BiH da ne bi bila automatski prebačena na "crnu listu" kada su u pitanju finansijske transakcije iz inozemstva u BiH.
Ovo je danas u izjavi za Agenciju FENA potvrdio ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija, naglašavajući da je u posljednjih 48 sati bilo dramatičnih događaja vezano za stavljanje BiH na, za sada, sivu listu, zemalja koje su pod posebnim finansijskim nadzorom.

"Nakon preciznih instrukcija koje sam dao bh. ambasadoru u Strazburu i razgovora koje je imao tokom vikenda i danas s nadležnima te nakon razgovora koje sam obavio s međunarodnim institucijama uspjeli smo dobiti šansu da u narednih pet dana dođemo do rješenja", istaknuo je.

Pojasnio je da će Komitet eksperata Vijeća Evrope (VE) za evaluaciju borbe protiv pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti (MONEYVAL) prolongirati dalju distribuciju deklaracije koju su objavili 1. juna zbog neusvajanja ovih zakona u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH na vrijeme.

Dodaje da Deklaracija MONEYVAL-a u narednih pet dana neće biti proslijeđena Radnoj grupi za finansijske mjere protiv pranja novca (FATF - Financial Action Task Force), jer je iz BiH dato uvjeravanje da će 6. juna na zakazanoj sjednici Doma naroda PSBiH, ovi zakoni biti usvojeni.

Stoga do tada ova deklaracija MONEYVAL-a neće biti objavljena na web stranici FATF-a, a što bi značilo da bi globalna mreža i sve regionalne mreže povezane s FATF-om počele davati nalog da se primjenjuju restriktivne mjere.

"To znači da imamo još pet dana da usvojimo ove zakone i izbjegnemo da iz ove sive zone pređemo direktno na crnu listu zajedno s Iranom i Sjevernom Korejom", kazao je Lagumdžija.

Pozvao je rukovodstvo i delegate u Domu naroda PSBiH da usvoje ove zakone i da omoguće da finansijske transakcije iz inostranstva prema BiH ne prolaze dodatne kontrole tim više što bi uskoro trebala biti održana donatorska konferencija za obnovu od katastrofalnih poplava na uništenim područjima u BiH od koje se očekuje priliv finansijskih sredstava, a ovim bi finansijski priliv bio usporen i zakompliciran.

Podvukao je da predstavnici državne, entitetske i lokalne vlasti s predstavnicima Evropske komisije i Svjetske banke te UN Agencija, prema ustaljenoj metodologiji koja se koristi u ovim slučajevima, vrše popis šteta, a očekuje se da će taj posao biti završen do polovine juna na osnovu čega će biti i organizirana donatorska konferencija.

No, neovisno o tome što će Dom naroda usvojiti ove zakone 6. juna, Lagumdžija tvrdi, da će sve ovo imati negativne posljedice jer je BiH ponovo stavljena u negativan kontekst, ali "imamo šansu da zaustavimo pad u provaliju".

Zahvalio je na susretljivosti izvršenog sekretara MONEYVAL-a Johnu Ringguthu te direktoru Direktorata za informaciono društvo i aktivnosti u borbi protiv kriminala Vijeća Evrope te bh. diplomaciji koji su uspjeli da u posljednjih 48 sati obave, u različitim dijelovima svijeta, veliki posao.

Deklaracija, javno saopćenje o neusklađenosti Bosne i Hercegovine usvojena je na plenarnom zasjedanju od 29. marta do 4. aprila, a objavljivanje te deklaracije prolongirano je do 31. maja. U tom vremenu je BiH bila obavezna da usvoji zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti i izmjene i dopune Krivičnog zakona BiH. Pošto se to nije desilo, MONEYVAL je automatski objavio ovu deklaraciju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: