{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Lagumdžija: Moneyval dao još pet dana da se usvoje zakoni o sprečavanju pranja novca

2.6.2014. u 15:34
34
61
Lagumdžija: Moneyval dao još pet dana da se usvoje zakoni o sprečavanju pranja novca
34
Lagumdžija: Moneyval dao još pet dana da se usvoje zakoni o sprečavanju pranja novca
Foto: Klix.ba
Bosna i Hercegovina dobila je produženje roka za pet dana do kada treba usvojiti zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti i izmjene i dopune Krivičnog zakona BiH da ne bi bila automatski prebačena na "crnu listu" kada su u pitanju finansijske transakcije iz inozemstva u BiH.
Ovo je danas u izjavi za Agenciju FENA potvrdio ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija, naglašavajući da je u posljednjih 48 sati bilo dramatičnih događaja vezano za stavljanje BiH na, za sada, sivu listu, zemalja koje su pod posebnim finansijskim nadzorom.

"Nakon preciznih instrukcija koje sam dao bh. ambasadoru u Strazburu i razgovora koje je imao tokom vikenda i danas s nadležnima te nakon razgovora koje sam obavio s međunarodnim institucijama uspjeli smo dobiti šansu da u narednih pet dana dođemo do rješenja", istaknuo je.

Pojasnio je da će Komitet eksperata Vijeća Evrope (VE) za evaluaciju borbe protiv pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti (MONEYVAL) prolongirati dalju distribuciju deklaracije koju su objavili 1. juna zbog neusvajanja ovih zakona u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH na vrijeme.

Dodaje da Deklaracija MONEYVAL-a u narednih pet dana neće biti proslijeđena Radnoj grupi za finansijske mjere protiv pranja novca (FATF - Financial Action Task Force), jer je iz BiH dato uvjeravanje da će 6. juna na zakazanoj sjednici Doma naroda PSBiH, ovi zakoni biti usvojeni.

Stoga do tada ova deklaracija MONEYVAL-a neće biti objavljena na web stranici FATF-a, a što bi značilo da bi globalna mreža i sve regionalne mreže povezane s FATF-om počele davati nalog da se primjenjuju restriktivne mjere.

"To znači da imamo još pet dana da usvojimo ove zakone i izbjegnemo da iz ove sive zone pređemo direktno na crnu listu zajedno s Iranom i Sjevernom Korejom", kazao je Lagumdžija.

Pozvao je rukovodstvo i delegate u Domu naroda PSBiH da usvoje ove zakone i da omoguće da finansijske transakcije iz inostranstva prema BiH ne prolaze dodatne kontrole tim više što bi uskoro trebala biti održana donatorska konferencija za obnovu od katastrofalnih poplava na uništenim područjima u BiH od koje se očekuje priliv finansijskih sredstava, a ovim bi finansijski priliv bio usporen i zakompliciran.

Podvukao je da predstavnici državne, entitetske i lokalne vlasti s predstavnicima Evropske komisije i Svjetske banke te UN Agencija, prema ustaljenoj metodologiji koja se koristi u ovim slučajevima, vrše popis šteta, a očekuje se da će taj posao biti završen do polovine juna na osnovu čega će biti i organizirana donatorska konferencija.

No, neovisno o tome što će Dom naroda usvojiti ove zakone 6. juna, Lagumdžija tvrdi, da će sve ovo imati negativne posljedice jer je BiH ponovo stavljena u negativan kontekst, ali "imamo šansu da zaustavimo pad u provaliju".

Zahvalio je na susretljivosti izvršenog sekretara MONEYVAL-a Johnu Ringguthu te direktoru Direktorata za informaciono društvo i aktivnosti u borbi protiv kriminala Vijeća Evrope te bh. diplomaciji koji su uspjeli da u posljednjih 48 sati obave, u različitim dijelovima svijeta, veliki posao.

Deklaracija, javno saopćenje o neusklađenosti Bosne i Hercegovine usvojena je na plenarnom zasjedanju od 29. marta do 4. aprila, a objavljivanje te deklaracije prolongirano je do 31. maja. U tom vremenu je BiH bila obavezna da usvoji zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti i izmjene i dopune Krivičnog zakona BiH. Pošto se to nije desilo, MONEYVAL je automatski objavio ovu deklaraciju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: