BiH
5

Alijagić: Stavljanje BiH na "crnu listu'" povećalo bi nepovjerenje dijaspore

FENA
"Neusvajanje zakona o sprečavanju pranja novca i terorističkih aktivnosti u Domu naroda državnog parlamenta, kao i eventualno stavljanje BiH na 'crnu listu' višestruko će se odraziti na ekonomiju BiH", ocijenio je u izjavi za Agenciju Fena Armin Alijagić, predsjednik Udruženja "Naša perspektiva" čiji je jedan od zadataka rad sa bh. dijasporom.

On ističe da bi stavljanjem BiH na ovu listu slanje novca iz inozemstva bilo mnogo komplikovanije jer će finansijske institucije biti oprezne i praviti mnogo kontrola kako bi provjerili da novac nije opran ili namijenjen za kriminalne svrhe.

"Kada je riječ o članovima zajednice dijaspore, stavljanje BiH na ovu listu bi značilo povećanje nepovjerenja u bh. finansijski sistem od strane članova zajednice dijaspore, te povećanje slanja novčanih doznaka putem neformalnih umjesto formalnih kanala (banaka, Western Uniona, itd)", smatra Alijagić.

Podsjetivši da dijaspora dobar dio novčanih doznaka, pored već registriranih dvije milijarde dolara koji godišnje šalje u BiH, šalje neformalnim kanalima, Alijagić naglašava da bi se stavljanjem BiH na "crnu listu" ovaj udio samo povećao.

"Investicije od strane članova zajednice dijaspore bi također pretrpile udar iz istih razloga", upozorava Alijagić.

Bosna i Hercegovina je dobila produženje roka za pet dana do kada treba usvojiti zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti i izmjene i dopune Krivičnog zakona BiH da ne bi bila automatski prebačena na "crnu listu" kada su u pitanju finansijske transakcije iz inozemstva u BiH.

Ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija naglašava da smo nakon preciznih instrukcija koje je dao bh. ambasadoru u Strazburu i razgovora koje je imao tokom vikenda i jučer s nadležnima te nakon razgovora koje je obavio s međunarodnim institucijama, "uspjeli dobiti šansu da u narednih pet dana dođemo do rješenja".

Pojasnio je da će Komitet eksperata Vijeća Evrope (VE) za evaluaciju borbe protiv pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti (MONEYVAL) prolongirati dalju distribuciju deklaracije koju su objavili 1. juna zbog neusvajanja ovih zakona u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH na vrijeme.

Lagumdžija dodaje da Deklaracija MONEYVAL-a u narednih pet dana neće biti proslijeđena Radnoj grupi za finansijske mjere protiv pranja novca (FATF - Financial Action Task Force), jer je iz BiH dato uvjeravanje da će 6. juna na zakazanoj sjednici Doma naroda PSBiH, ovi zakoni biti usvojeni.