Ljubić razgovarao s Merkel
0

Ustavna reforma u BiH nužna za EU

FENA
Božo Ljubić i Angela Merkel (Foto: SRNA)
Božo Ljubić i Angela Merkel (Foto: SRNA)
Na poziv kancelarke Savezne Republike Njemačke Angele Merkel, predsjednik HDZ-a 1990 dr. Božo Ljubić boravio je jučer u Berlinu i razgovarao s njemačkom kancelarkom o političkim prilikama u Bosni i Hercegovini i njenom putu ka evropskim integracijama, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću HDZ-a 1990.

Dr. Ljubić zahvalio je kancelarki Merkel na pozivu i podršci SR Njemačke Bosni i Hercegovini u njenim nastojanjima izgradi funkcionalne institucije potrebne za ubrzani put ka euroatlantskim integracijama.

Nakon susreta s kancelarkom Merkel Ljubić je razgovarao sa savjetnikom za vanjsku politiku i sigurnosna pitanja pri Kancelariji Angele Merkel Christoph Heusgenom.

Tom prilikom bilo je riječi o ustavnoj reformi u Bosni i Hercegovini nužnoj kako bi BiH zadovoljila EU standarde.

U tom kontekstu Ljubić i savjetnik Heusgen usaglasili su se da je nužno pristupiti promjenama Ustava koje se tiču realizacije Odluke Suda za ljudska prava u Strazburu (Sejdić-Finci).

Dr. Ljubić je ukazao na nužnost promjene ustava kako bi se izjednačila prava konstitutivnih naroda i svih građana u BiH te omogućilo i hrvatskom narodu da izabere legitimnih predstavnika u institucijama na svim razinama vlasti u BiH, posebice u Predsjedništva BiH i Doma naroda.

Ljubić je izvijestio Heusgena i potrebi da se u procesu odlučivanja u Parlamentarnoj skupštini BiH izjednače prava sva tri konstitutivna naroda.

Sagovornici su se usuglasili da treba što prije usvojiti evropsku klauzulu koja bi omogućila nesmetano i ubrzano usvajanje nužnih reformi iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i acquis communautaire.

Njemačka bi željela što prije vidjeti formiranje funkcionalnih vlasti u BiH kako bi se moglo započeti s reformama važnim za Bosnu i Hercegovinu, posebno na putu ka evropskim integracijama, kazao je Heusgen.

Govoreći o svojoj stranci, Ljubić je istaknuo da će HDZ 1990 zajedno s ostalim legitimnim predstavnicima naroda i građana BiH nastojati da se što prije formiraju funkcionalne vlade koje bi trebale zadovoljiti osnovne principe, što podrazumijeva dovoljan ukupni kapacitet za usvajanje potrebitih reformi, posebno ustavnih te većinsku izbornu legitimaciju sva tri konstitutivna naroda. On je također istaknuo "da je za nesmetano funkcioniranje budućih vlasti nužno da parlamentarne većine na relaciji država, entitet, kantoni kada je riječ o Federaciji budu maksimalno moguće kompatibilne".

Na kraju, Ljubić i Heusgen dogovorili su se da će nastaviti kontakte kako bi se došlo do rješenja koji će unaprijediti političke procese u BiH, navodi se u saopćenju.