|

FOTO
/
EU ponovo razmišlja o metodi "mrkve i štapa"

EU ponovo razmišlja o metodi "mrkve i štapa"
0
S
SRNA
24.2.2011. u 13:09
62
komentara
0

dijeljenja
Visoki funkcioner EU Miroslav Lajčak i predsjednik SDA BiH Sulejman Tihić konstatovali su danas u Sarajevu da BiH mora što prije konstituisati vlast na svim niovima da bi, konačno, započela reforme koje je vode ka EU.
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com

Lajčak, koji je u BiH prvi put nakon preuzimanja funkcije izvršnog direktora za Evropu i centralnu Aziju pri zajedničkoj Službi vanjskih poslova EU, i Tihić razgovarali su i o modalitetima što bržeg ispunjavanja obaveza BiH iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU.

"Razgovarali smo o svemu što BiH treba da učini da bi do kraja godine podnijela aplikaciju za kandidatski status u EU, kao i o procesu 'berlinskih razgovora', budućoj ustavnoj reformi u BiH, a na određeni način dotakli smo se i provođenja izbornih rezuiltata", rekao je Tihić novinarima nakon sastanka.

Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com

On je konstatovao da u EU postoji zabrinutost zbog nedopustivo sporog formiranja vlasti u Federaciji BiH i BiH, kao i potreba da se to što prije realizuje, odnosno prije roka za usvajanje budžeta.

"Prisjetili smo se i prudskog procesa i ponovio sam žaljenje što ti politički razgovori nisu nastavljeni, jer danas su neki naši stavovi još više udaljeni nego tada", istakao je Tihić.

On smatra da bi se do određenih političkih rješenja još moglo doći upravo na tragu prudskog, ali i butmirskog procesa.

Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com

Prema njegovim riječima, na današnjem sastanku sa Lajčakom razgovarano je i o budućoj funkciji specijalnog predstavnika EU u BiH koji bi trebalo da ima jači mandat i veći uticaj u rješavanju problema u BiH.

Tihić je pomenuo da se u EU, kada je BiH u pitanju, ponovo razmišlja i o metodu "mrkve i štapa", što je poznata evropska praksa prema nekim zemljama.

On je dodao da je Lajčak istakao da želi da pomogne BiH, ali ne i da nameće rješenja domaćim političarima.

Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com

Komentarišući poziv koji je predsjedavajuća Komiteta za kulturu Evropskog parlamenta Doris Pak juče uputila studentima da izađu na ulice i traže bolje obrazovanje, Tihić je rekao da se problemi moraju rješavati u institucijama, a ne na ulici.

Lajčak bi danas trebalo da se, u odvojenim susretima, sastane i sa liderima HDZ-a 1990, SDP-a BiH i HDZ-a BiH, a za sutra je u planu njegova posjeta Banjoj Luci.
Prijavi grešku


Komentari (62)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...