Miroslav Lajčak
0

"EU se neće miješati u formiranje vlasti"

FENA
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Direktor Službe za vanjske poslove Evropske unije Miroslav Lajčak izjavio je danas u Sarajevu da nakon odvojenih susreta s liderima vodećih stranaka u Federaciji BiH ima jasniju sliku gdje se Bosna i Hercegovina nalazi u ovom trenutku kada je u pitanju formiranje vlasti, ali nije želio špekulirati o rokovima kada bi se vlast mogla konačno uspostaviti.

Međutim, Lajčak je poručio da se EU neće direktno miješati u formiranje vlasti, "jer nije evropski način da ulazimo u to ko će biti u vlasti".

Bivši visoki predstavnik kaže da politički lideri imaju puni izborni legitimitet, a u Briselu očekuju da će voditi zemlju ka Evropi.

Ipak je naglasio da nisu svi lideri "na istoj liniji o tom pitanju", te dodao da će Brisel pomoći budućoj vladi, koja će biti reprezentativna i s mandatom sva tri naroda.

Cilj Lajčakove posjete je bio da prenese nekoliko važnih poruka Brisela bosanskohercegovačkim liderima.

EU, kaže Lajčak, s velikom pažnjom prati dešavanja u Bosni i Hercegovini i zabrinuta je zbog ituacije u kojoj ni pet mjeseci nakon izbora nisu formirane institucije, pa samim tim nema ni reformi.

  • EU ima jasnu strategiju za Bosnu i Hercegovinu, da putem ojačanog mandata pokažemo kako EU ima snagu da postane vodeći faktor u BiH i glavni partner institucijama Bosne i Hercegovine na evropskom putu - rekao je on.

Naveo je da je stranačkim liderima prenio kako se od njih očekuje da što prije formiraju vladu koja ima reformski program koji će provoditi putem institucija, zatim da za ratifikaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju mora pokazati ozbiljan napor za implementaciju presude Evropskog suda u slučaju Finci-Sejdić, donesu zakon o državnoj pomoći i, kao neizbježan uvjet, donesu zakon o popisu stanovništva.

To nisu uvjeti koje postavlja EU, već obaveze koje je BiH preuzela, i tek nakon toga može se razmišljati o podnošenju aplikacije za članstvo u EU.

  • Bez toga se ne može ni govoriti o napretku. EU je spremna za Bosnu i Hercegovinu i ne želi vidjeti da BiH zaostaje, ali treba jasno znati koje domaće zadatke treba ispuniti. Mi smo spremni da uradimo svoj dio posla - poručio je Lajčak.