|

"Vlast u FBiH mora biti uspostavljena odmah!"

"Vlast u FBiH mora biti uspostavljena odmah!"
0
S
SRNA
24.2.2011. u 19:30
46
komentara
0

dijeljenja
"Vlast u FBiH mora biti uspostavljena odmah!" Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je večeras u Sarajevu da je nakon razgovora visokog funkcionera EU Miroslava Lajčaka sa liderima političkih stranaka u Federaciji BiH /FBiH/ ''više nego jasno da vlast u FBiH, te na nivou BiH, mora biti uspostavljena odmah''.
''Evropski put za BiH je neupitan i na tome se mora ozbiljno raditi, a odavno su nam i poznati uslovi koje Brisel očekuje da ispunimo, kao i koje reforme treba da provedemo'', rekao je Čović novinarima.

Čović je istakao da je i danas prenio Lajčaku da HDZ insistira na legitimnosti predstavnika sva tri konstitutivna naroda u BiH, kao i stranaka koje su ostvarile najbolji izborni rezultat.

On smatra da prije promjene Ustava u BiH treba obezbijediti dvotrećinsku većinu u zakonodavnoj vlasti na svim relevantnim nivoima odlučivanja.

''Još uvijek se u BiH vrtimo u krugu, odnosno spuštamo se sve niže u jednoj spirali prema dnu, jer je socijalna i ekonomska situacija oko nas sve složenija, zbog čega je neophodno hitno formiranje vlasti'', podvukao je Čović.

Govoreći o sastanku sa liderom SDP-a BiH Zlatkom Lagumdžijom, Čović nije želio da iznosi detalje jer je, kako je rekao, tih ''tajnih'' sastanaka bilo desetak, a biće ih najmanje još toliko, međutiim njihov sadržaj još nije za javno objavljivanje.

''Lično mislim da već sutra možemo formirati vlast, što sam i rekao Lagumdžiji, ali to mora biti samo uz uvažavanje principa i volje sva tri konstitutivna naroda'', rekao je Čović.

On je ponovio da HDZ BiH nikada neće prihvatiti nikakve ucjenjivačke ideje ili pritiske prema hrvatskom bloku, što je već, kako je dodao, urađeno u Tuzli, Bihaću ili što se sad priprema u Zenici.

''Ako je to put kako treba poslati poruku Hrvatima, onda, bojim se, da se šalju katastrofalne poruke i u tom slučaju ne treba puno očekivati od budućnosti BiH , a mi smo sigurno zadnji koji će napustiti projekat evropske BiH'', naveo je Čović.
Prijavi grešku


Komentari (46)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...