Dragan Čović
0

"Nema smisla da vlast bude formirana bez dva HDZ-a"

FENA
Dragan Čović
Dragan Čović
Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović kazao je danas u Sarajevu da moramo shvatiti da Bosna i Hercegovina može preživjeti isključivo kao evropska BiH u kojoj će tri naroda i svi građani biti apsolutno jednakopravni, u kojoj nikad nikome više neće pasti na pamet da bira drugom predstavnike u Predsjedništvo BiH, u domove naroda.

“Čuli ste i danas ovdje da se naglasak stavio na nacionalne manjine, kad je Barroso kazao da će se ustavne promjene u prvi mah voditi prije svega u skladu odluci Suda u Strazburu. Vrlo jasno se postavlja pitanje - pa vrlo brzo ćemo imati jaču zaštitu nacionalnih manjina nego konstitutivnih naroda u smislu da neko bira za drugog”, kazao je Čović novinarima nakon obraćanja predsjednika Evropske komisije Jose Manuel Barosa učesnicima “Parlamenta za Evropu” .

U svakom slučaju, dodao je, na nama je sad jako mnogo posla da pokušamo izaći iz ove situacije.

On je izrazio nadu da će vlast na državnom nivou biti formirana u skladu sa izbornim rezultatima i voljom hrvatskog naroda kao i drugih naroda.

“Mislim da nema nikakvog smisla pa i načina da se formira bez dva HDZ-a. Naravno, u ovoj državi je sve moguće”, kazao je Čović.

Na novinarsko pitanje da li su evropski dužnosnici uputili oštre poruke bh. političarima zbog neformiranja vlasti, Čović je kazao da toga nije bilo, nego su samo prenesena očekivanja da vlast bude formirana.

Čović je najavio da će u narednih sedam dana biti obavljeni razgovori na sličan način kako su ih obavile nedavno u Mostaru dvije hrvatske i dvije srpske stranke (dva HDZ-a, SNSD i SDS).

“Na sličan način će se nešto obaviti s bošnjačkim strankama. Vjerujem da će iza toga biti jasno je li mi možemo napraviti vlast brzo ili ćemo opet biti u istoj zabludi, pod istim uvjetovanjima”, kazao je Čović.

Upitan na koje bošnjačke stranke računaju, kazao je da im je teško kazati na koje bošnjačke stranke računaju, “jer najveći broj stranka neće da kažu da su bošnjačke”.

“Vrlo jasno se kazalo ko su predstavnici srpskog naroda, ko su predstavnici hrvatskog naroda, a svi drugi se trude danas biti multietničke stranke”, kazao je Čović.

Dodao je da je već razgovarao s liderima nekih stranaka te da on, kao predsjednik stranke, treba razgovarati sa svakim ko može napraviti pomak na dobro u BiH, bez obzira ko je to.