{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


FOTO
/
"Evropska unija od BiH traži formiranje funkcionalne državne vlasti"

F
28.4.2011. u 18:10
0
24
"Evropska unija od BiH traži formiranje funkcionalne državne vlasti"
0
Miroslav Lajčak, Izvršni direktor za Evropu i Centralnu Aziju pri zajedničkoj službi vanjskih poslova Evropske unije, boravi u dvodnevnoj posjeti Bosni i Hercegovini, a odmah po dolasku jasno je kazao da EU od Bosne i Hercegovine traži brzo formiranje funkcionalne vlasti na državnom nivou.

Lajčak je podsjetio da je prije dva mjeseca bio u BiH kada je bh. političke lidere informirao o strategiji EU za BiH, i o tome kakva je vizija EU u vezi sa BiH, te koja su očekivanja od bh. institucija i političkih lidera u tom pogledu.

U međuvremenu, kazao je, Evropska unija uradila je svoj dio posla i u martu su doneseni novi strateški zaključci o Bosni i Hercegovini i urađeni su svi poslovi za imenovanje novog šefa delegacije EU u BiH. Međutim, naglasio je Lajčak, od tada se u BiH ništa pozitivno nije desilo, od onoga što se očekivalo, a osnovni korak je bio da se formira funkcionalna vlast na državnom nivou.

Stoga je visoka predstavnica EU za vanjsku politiku Catherine Ashton zamolila Lajčaka da dođe i da u odvojenim sastancima sa političkim liderima traži odgovore na pitanja: šta se može učiniti na tom planu?

"Naš cilj nije da odlučujemo ko treba a ko ne treba da vodi Vladu, to je isključivo odgovornost domaćih političkih lidera BiH. Mi samo želimo da BiH dobije snažnu vladu koja će imati većinu u skupštini i koja će u svom programu imati približavanje BiH evropskim integracijama" kazao je novinarima Lajčak.

Dodao je da očekuje manje ličnih ili stranačkih interesa, a više odgovornosti prema građanima BiH.

Lajčak se osvrnuo i na nedavno donesenu odluku u Narodnoj skupštini Republike Srpske o provođenju referenduma, naglašavajući da je to korak u lošem pravcu.

Miroslav Lajčak i Bakir Izetbegović
Miroslav Lajčak i Bakir Izetbegović

"Ta odluka je neodgovorna i loša. Ne rješava ni jedno pitanje u BiH, nego ih samo produbljuje, udaljava BiH od EU, umjesto da je približava", naglasio je Lajčak.

Također je kazao da se očekuje od visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka da pokaže inicijativu za rješavanje te situacije, naglašavajući da mu EU pruža punu podršku u tome, najavljujući da će EU o ovoj situaciji reagirati adekvatno.

Miroslav Lajčak već se sastao sa predsjednikom SDP BiH Zlatkom Lagumdžijom, ali o rezultatima tog sastanka nije htio govoriti.

U ova dva dana, kako je kazao, ima zakazano 15-tak sastanaka po završetku kojih će imati više informacija o procesu formiranja vlasti.

Lajčak se sastao i sa članom Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: