Sa savjetnikom Merkelove
0

Tihić i Izetbegović na sastanku sa Heusgenom

Sarajevo-x.com
Foto: Arhiv/Sarajevo-x.com
Foto: Arhiv/Sarajevo-x.com
Predsjednik Stranke demokratske akcije Sulejman Tihić i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović počeli su u Berlinu radni sastanak sa savjetnikom kancelarke Angele Merkel za vanjsku i sigurnosnu politiku Christophom Heusgenom, saznaje Sarajevo-x.com.

U SDA i Predsjedništvu BiH su nam rekli da sastanku neće prisustvovati Angela Merkel. Sastanak je dio njemačke inicijative za formiranje vlasti u BiH.

Tihić je u Njemačku otputovao još u ponedjeljak, a Izetbegović je, zbog magle na sarajevskom aerodromu, danas otputovao automobilom do Zagreba, a onda avionom u Berlin.

Na sastanku bi osim o konstituiranju vlasti u BiH, trebalo biti razgovarano i o svim bitnim problemima koji su pred našom zemljom.

Spominje se kako bi kancelarka Merkel s predsjednikom HDZ-a Draganom Čovićem trebala razgovarati 21. januara, a sa liderima SDP-a i SNSD-a, Zlatkom Lagumdžijom i Miloradom Dodikom, naredne sedmice.

U Njemačku je danas otputovao i predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović, koji će tamo boraviti do petka.

Kako je navedeno iz Josipovićevog ureda, on će razgovarati s predsjednikom SR Njemačke Christianom Wulffom, saveznom kancelarkom Angelom Merkel te predsjednikom Bundestaga Norbertom Lammertom. Predviđene teme razgovora su podrška završetku pristupnih pregovora Hrvatske za ulazak u Evropsku uniju, intenziviranje ekonomskih odnosa dviju zemalja kao i situacija u jugoistočnoj Evropi.