Bosanski kulturni centar Sarajevo
0

Uručene nagrade "Duško Kondor" za građansku hrabrost

FENA
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Na prigodnoj svečanosti u Sarajevu danas su uručene nagrade "Duško Kondor" za građansku hrabrost i afirmaciju građanske hrabrosti.

Ovogodišnji laureati nagrade za građansku hrabrost su Josip Reihl Kir, dr. Zlatko Hrvić i dr. Sekul Stanić, kojima je nagrada dodijeljena posthumno, kao i Zoran Mandlbaum, te Esad Kočan, koji je nagrađen za afirmiranje građanske hrabrosti.

Prestižnu nagradu ustanovila je nevladina organizacija "Gariwo", a dodjeljuje se na godišnjicu smrti humaniste čije ime ovo priznanje nosi, srednjoškolskog profesora i beskompromisnog borca za građanska prava.

Sudionike svečanosti, upriličene u Bosanskom kulturnom centru (BKC), pozdravio je visoki predstavnik i specijalni predstavnik Evropske unije (EU) Valentin Inzko, uz podsjećanje na poruku istaknutog američkog aktiviste za građanska prava Martina Luthera Kinga koji je svojevremeno kazao: "Mi moramo izgraditi nasipe hrabrosti da zaustavimo poplavu straha", te dovodeći to u kontekst aktuelne bh. zbilje.

Istaknuo je da su pogoršanje političkog dijaloga i zastoj reformi u BiH rezultirali strahom koji je počeo da se uvlači u život građana.

"Svako ko i na koji način nastoji iskoristiti ovaj strah, ili ga rasplamsati, izvan je okvira moderne evropske politike", kazao je Inzko, navodeći da je EU velikom dijelom nastala kao protuteža politici nasilja i zastrašivanja.

Potcrtao je da se EU i njeni zvaničnici u BiH solidarišu s građanima BiH koji podižu glas za fundamentalne ljudske vrijednosti i slobode.

Na značaj građanskog aktivizma i jačanja odgovornosti u svim segmentima političkog i društvenog života ukazali su ambasador Kraljevine Norveške u BiH Ian Brathu, te direktorica NVO Gariwo Svjetlana Broz i aktivisti ove organizacije.

Dobrodošlicu, priznanje i zahvalnost u povodu dodjele nagrada i organiziranja skupa iskazao je dogradonačelnik Sarajeva Miroslav Živanović, ocijenivši da manifestacija pokazuje da "građansko" i dalje živi u cijeloj Bosni i Hercegovini.

"Uvjeren sam da budućnost BiH čini spoj mladosti i građanske hrabrosti", kazao je Živanović.

Petorica laureata nagrade "Duško Kondor" za 2011. izabrani su od ukupno 43 predložena kandidata.

Josip Reihl Kir (1955.) bio je na dužnosti načelnika Policijske uprave Osijek (R Hrvatska). Ubijen je u politički motiviranom atentatu u Tenji kod Osijeka, 1. jula 1991. godine.

Dr. Zlatko Hrvić (1950.) bio je direktor Specijalne bolnice za duševna oboljenja Domanovići. Umro je 21. maja 2006.

Dr. Sekul Stanić (1943.) obavljao je dužnost direktora u Opštoj spomen-bolnici u Foči. Ubijen je 17. decembra 1992. u Miljevini.

Zoran Mandlbaum (1946.) bivši je tehnički direktor fabrike "Soko" u Mostaru. Tokom rata u BiH bio je predsjednik Jevrejske općine Mostar, a sada je uposlenik Federalnog ministarstva poduzetništva i obrta

Esad Kočan (1956.), jedan je od osnivača crnogorskog neovisnog nedjeljnika "Monitor" u kojem je danas glavni i odgovorni urednik, te predavač Instituta za medije Crne Gore. Živi i radi u Podgorici.

Svi su se istaknuli nepokolebljivim stavom i istrajnošću u afirmaciji građanskih prava, a nasuprot podjelama po bilo kojem osnovu, dosljedno se suprotstavljajući političkom diktatu, ideološkoj manipulaciji i instrumentalizaciji.

Zaključno s 2011. godinom, nagrade "Duško Kondor" uručene su 19-orici pojedinaca ili kolektiva.

Duško Kondor bio je profesor u bijeljinskoj srednjoj školi "Mihajlo Pupin", gdje je neumorno podučavao humanosti, usmjeravajući učenike da ne podliježu utjecaju bilo kakvih podjela. Bio je jedan od osnivača Helsinškog odbora za ljudska prava RS-a i direktor Škole građanske hrabrosti NVO Gariwo. Ubijen je u atentatu u svom stanu u Bijeljini, 22. februara 2007. godine.

Svečanom skupu u Sarajevu koji je upriličen u organizaciji NVO Gariwo i u partnerstvu s Gradom Sarajevom te uz sponzorstvo norveškog ministarstva inozemnih poslova, prisustvovalo je oko 600 maturanata iz cijele BiH, te brojne istaknute ličnosti iz naše zemlje i regiona.