Pet laureata
0

FOTO / Dodjela nagrade "Duško Kondor" kao učionica etike

FENA
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Nagrada "Duško Kondor" za građansku hrabrost i afirmaciju građanske hrabrosti bit će uručena sutra u Sarajevu na prigodnoj svečanosti u organizaciji nevladine organizacije "Gariwo" i pod pokroviteljstvom Grada Sarajeva.
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Ovogodišnji laureati nagrade za građansku hrabrost su Josip Reihl Kir, dr. Zlatko Hrvić i dr. Sekul Stanić, kojima je nagrada dodijeljena posthumno, kao i Zoran Mandlbaum, te Esad Kočan, koji je nagrađen za afirmisanje građanske hrabrosti.

Prestižnu nagradu ustanovila je NVO Gariwo, a dodjeljuje se na godišnjicu smrti humaniste čije ime ovo priznanje nosi, srednjoškolskog profesora i beskompromisnog borca za građanska prava.

Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Istaknuto je to danas na pres-konferenciji u Sarajevu na kojoj su na značaj afirmiranja temeljnih ljudskih vrijednosti i zalaganja za ljudska i građanska prava podsjetili direktorica NVO Gariwo Svjetlana Broz i Alija Behmen, gradonačelnik Sarajeva.

Broz je istaknula da će dodjela nagrade i svečanost 22. februara biti najveća otvorena učionica etike, odnosno svjedočenje o važnosti borbe za istinu, pravdu i istinske ljudske vrijednosti, te iskazala zahvalnost Gradu Sarajevu za sponzoriranje aktivnosti usmjerenih na podizanje svijesti o građanskoj hrabrosti.

Gradonačelnik Alija Behmen naglasio je spremnost Grada da i nadalje pruža podršku ovim aktivnostima, podsjećajući na "golgotu" Sarajeva kao poticaju za istrajavanje na čovjekoljublju i solidarnosti među ljudima.

Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Petorica laureata nagrade "Duško Kondor" za 2011. izabrani su od ukupno 43 predložena kandidata.

Josip Reihl Kir (1955.) bio je na dužnosti načelnika Policijske uprave Osijek (R Hrvatska). Ubijen je u politički motiviranom atentatu u Tenji kod Osijeka, 1. jula 1991. godine.

Dr. Zlatko Hrvić (1950.) bio je direktor Specijalne bolnice za duševna oboljenja Domanovići. Umro je 21. maja 2006.

Dr. Sekul Stanić (1943.) obavljao je dužnost direktora u Opštoj spomen-bolnici u Foči. Ubijen je 17. decembra 1992. u Miljevini.

Zoran Mandlbaum (1946.) bivši je tehnički direktor fabrike "Soko" u Mostaru. Tokom rata u BiH bio je predsjednik Jevrejske općine Mostar, a sada je uposlenik Federalnog ministarstva poduzetništva i obrta

Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Esad Kočan (1956.) jedan je od osnivača crnogorskog neovisnog nedjeljnika "Monitor" u kojem je danas glavni i odgovorni urednik, te predavač Instituta za medije Crne Gore. Živi i radi u Podgorici.

Dosad je nagrada "Duško Kondor" uručena 14 pojedinaca ili kolektiva.

Duško Kondor bio je profesor u bijeljinskoj srednjoj školi "Mihajlo Pupin", gdje je neumorno podučavao humanosti, usmjeravajući učenike da ne podliježu utjecaju bilo kakvih podjela i razlika koje se stavljaju među ljudima. Bio je jedan od osnivača Helsinškog odbora za ljudska prava RS. Ubijen je u atentatu u svom stanu u Bijeljini, 22. februara 2007. godine.