Narodno pozorište
0

Uručene Šestoaprilske nagrade Sarajeva

FENA
(Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com)
Uz bogat kulturno-umjetnički program i u prisustvu velikog broja zvanica iz kulturnog, javnog i političkog života BiH te uz prisustvo predstavnika diplomatskog kora u BiH, večeras je u Narodnom pozorištu u Sarajevu, održana Svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Sarajeva u toku koje su i proglašeni laureati "Šestoaprilske nagrade" Grada Sarajeva za 2011. godinu.

Pojedinačnu nagradu Grada Sarajeva dobio je akademik prof.dr. Dejan Milošević za izuzetan doprinos u nauci i naučna ostvarenja. Ovaj kvantni fizičar formulirao je vlastitu teoriju kvantnih orbita te radi na istraživanju pukotina u vremenu.

"Izuzetna mi je čast dobiti ovu nagradu od mog Sarajeva. Hvala onima koji su me predložili za laureata kao i mojim roditeljima koji su imali razumijevanja za moj rad i nauku", rekao je Milošević.

Grupnu nagradu dobile su uposlenice Narodne kuhinje Stari Grad Sarajevu s Zilhom Šetom na čelu. Popularna "tetka Zilha" zahvalila je svima koji pomažu rad narodnih kuhinja u Sarajevu i ponosno istakla da "večeras u Sarajevu niko nije gladan".

"Prosjaci su na ulicama zato što oni tako hoće, a ne zato što moraju. Ova vlast im je obezbijedila da ne budu gladni i da imaju i gdje prenoćiti", kazala je Šeta.

Laureati kolektivne nagrade su Hrvatsko narodno vijeće s fra Lukom Markešićem na čelu. U obrazloženju nagrade navedeno je da se ovo Vijeće zalaže za državu BiH kao "vitalni interes hrvatskog naroda" kao i "svakog od njezinih naroda".

"Svaka nagrada je draga, ali nam je ova posebno draga jer dolazi od Sarajeva koje je temelj BiH, zato što nam je daje Sarajevo kao glavni grad BiH i zato što je Sarajevo danas evropski, internacionalni grad kojeg s pravom nazivaju "evropski Jeruzalem"", rekao je Fra Luka Markešić.

Gradsko vijeće Grada Sarajeva je na večerašnjoj svečanosti uručilo i priznanje Počasni građanin Sarajeva istaknutom borcu za ljudska prava, istinu, pravdu i ljudsko dostojanstvo Sonji Biserko.

Vidno uzbuđena i potrešena, Biserko je kroz suze zahvalila Gradu Sarajevu na priznanju.

"Sarajevo je simbol otpora ratu, agresiji i nečovječnosti. Sarajevo je simbol svega onoga za što se i ja borim: zajedništvo, istina, sposobnost za oprost. Jedinstvena Bosna i Hercegovina, država svih njenih naroda, bit će znak da se svijet oporavlja", rekla je Biserko.

Svim nagrađenim priznanja je uručio gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen koji je u obraćanju prisutnim istakao da, između ostalog, Sarajevo vidi kao zajednicu koja poštuje solidarnost, pomaže porodilje i porodice u socijalnoj potrebi, stipendira studente, gradi sportske objekte, grad bogat kulturnim i sportskim manifestacijama.

"Sarajevo koje želimo je Sarajevo našeg akademika Dejana Miloševića, grad koji se klanja znanju i stručnosti, grad naše tetke Zilhe i njenih saborkinja, grad Sonje Biserko, grad humanizma, filantropije i solidarnosti. Grad Hrvatskog narodnog vijeća borca za jedinstvenu i suverenu BiH", rekao je Behmen.

Svečanosti su prisustvovali i predstavnici gradova pobratima Grada Sarajeva Innsbrucka, Ankare i Konye.