Odluka Grada Sarajeva
0

Šestoaprilska nagrada Miloševiću, uposlenicama Narodne kuhinje i HNV-u

FENA
S prošlogodišnje dodjele (Foto: Sarajevo-x.com)
S prošlogodišnje dodjele (Foto: Sarajevo-x.com)
Gradski vijećnici Grada Sarajeva danas su na sjednici usvojili tri odluke o dodjeli "Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva". Tako je ovogodišnji dobitnik pojedinačne nagrade akademik Dejan Milošević, dobitnice grupne nagrade su uposlenice Narodne kuhinje Stari Grad Sarajevo, a dobitnik kolektivne Šestoaprilske nagrade je Hrvatsko narodno vijeće (HNV) BiH.

Ferid Buljubašić, predsjedavajući Odbora za dodjelu "Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva", kazao je da je akademik Dejan Milošević postigao značajna ostvarenja i rezultate u oblasti nauke i obrazovanja, a za ovu nagradu predložila ga je grupa građana.

Značaj rezultata njegovog naučnoistraživačkog rada čini zaokruženu cjelinu koja daje nemjerljiv doprinos razvoju teorijske fizike, a njegova djela citirana su čak 2.000 puta.

Milošević je jedan od osnivača i voditelj projekta društva "Samophys" koje okuplja mlade naučnike i stručnjake oko naučnoistraživačkih projekata iz oblasti fizike.

Buljubašić je naglasio da uposlenice Narodne kuhinje Stari Grad Sarajevo Zilha Šeta, Bahra Radača, Fahra Tatlić i Selma Kadić zaslužuju grupnu "Šestoaprilsku nagradu Grada Sarajeva" za doprinos u oblasti humanitarnog rada.

Ova grupa svakodnevno osigurava hranu za 1.350 korisnika humanitarne pomoći u cijelom KS-u i tako pokazuje obilježja multikulturalnog karaktera, koja predstavljaju Sarajevo kroz stoljeća, navodi se u prijedlogu.

Predlagač za grupnu nagradu je gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen.

Hrvatsko narodno vijeće (HNV) BiH zaslužilo je kolektivnu "Šestoaprilsku nagrade Grada Sarajeva", za doprinos u oblasti društveno-političkog rada, kazao je Buljubašić.

Predlagač je Kantonalni odbor Socijaldemokratske partije (SDP) BiH, a Buljubašić je naglasio da se HNV zalagao za cjelovitu i pravednu BiH, slobodno i evropsko Sarajevo, borio se za mir, pravednost, slobodu, demokratiju, pluralizam, zajednički život i kulturu dijaloga.

Odluke za grupnu i kolektivnu nagradu usvojene su jednoglasno, dok je za Odluku o dodjeli pojedinačne nagrade bilo 19 vijećnika, tri su bila suzdržana, a jedan je bio protiv.

Denis Muminović, vijećnik u Gradskom vijeću Grada Sarajeva iz Bosanskohercegovačke patriotske stranke - Sefer Halilović (BPS - SH), izrazio je negodovanje zbog odabira laureata za pojedinačnu Šestoaprilsku nagradu, budući da je klub vijećnika iz ove stranke predložio bivšeg generala Sefera Halilovića.

Međutim, nakon što je završeno glasanje, Muminović je bio 'za' ovu odluku zbog čega su novinari kasnije tražili objašnjenje. Muminović je objasnio da se njegovo ime pojavilo na displeju u koloni 'za' iz "tehničkih razloga".

Naveo je i da je Halilovića predložio zbog njegovog značajnog doprinosa BiH u toku proteklog rata, podsjećajući da je i predsjednik Odbora Buljubašić također bio učesnik u ratu.

Ovogodišnjim laureatima nagrade će biti uručene na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Sarajeva koja će biti upriličena u Narodnom pozorištu povodom 6. aprila, Dana Grada Sarajeva.