{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Uredba Vlade FBiH o imenovanju u javnim preduzećima pada na Ustavnom sudu FBiH?

20.9.2015. u 19:28
39
44
Uredba Vlade FBiH o imenovanju u javnim preduzećima pada na Ustavnom sudu FBiH?
39
Uredba Vlade FBiH o imenovanju u javnim preduzećima pada na Ustavnom sudu FBiH?
Foto: Arhiv/Klix.ba
Ustavni sud FBiH trebao je 30. septembra odlučivati o zahtjevu za ocjenu ustavnosti uredbe kojom se pravo imenovanja upravljačkih struktura u javnim kompanijama prebacuje s federalnih ministarstava na Vladu FBiH.
Ovaj zahtjev podnio je potpredsjednik FBiH Milan Dunović i to nakon što je imenovanje upravljačkih struktura u javnim preduzećima posvađalo koalicione partnere - SDA i HDZ BiH s jedne strane i DF s druge strane.

No, kako Klix.ba saznaje, sjednica Ustavnog suda FBiH, koja je zakazana za 30. septembar a na kojoj se trebao raspravljati ovaj Dunovićev zahtjev, već je otkazana.

Kako nezvanično saznajemo, prilikom internih konsultacija najmanje pet sudija Ustavnog suda FBiH je konstatovalo da uredba o imenovanjima koju je donijela vlada FBiH nije u skladu sa ustavom jer se ta materija, smatra većina sudija, mora regulisati zakonom a ne uredbom.

Podsjećamo, Ustavni sud FBiH je 10. jula odbio Dunovićev Prijedlog za donošenje privremene mjere kojom je tražio da Ustavni sud FBiH stavi van snage pomenutu Uredbu Vlade FBiH kada je riječ o imenovanjima iz nadležnosti Ministarstva energije, industrije i rudarstva.

Ostaje da se vidi šta će se desiti ako Ustavni sud FBiH spornu uredbu proglasi neustavnom s obzirom na to da je do sada, u skladu sa uredbom, imenovano više desetina funkcionera u javnim preduzećima.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: