{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ustavni sud FBiH i dalje šuti u vezi s uredbom koja je posvađala SDA, HDZ BiH i DF

6.12.2015. u 17:03
14
25
Ustavni sud FBiH i dalje šuti u vezi s uredbom koja je posvađala SDA, HDZ BiH i DF
14
Ustavni sud FBiH i dalje šuti u vezi s uredbom koja je posvađala SDA, HDZ BiH i DF
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Ustavni sud Federacije BiH još uvijek nije dostavio presudu potpredsjedniku FBiH Milanu Dunoviću vezi sa zahtjevom za utvrđivanje ustavnosti uredbe kojom se pravo imenovanja upravljačkih struktura u javnim kompanijama prebacuje s federalnih ministarstava na Vladu FBiH, potvrdio je za Klix.ba Milan Dunović.
Mediji su još u novembru objavili nezvaničnu informaciju da je Ustavni sud Federacije BiH presudio da Uredba koja je posvađala koaliciju SDA, HDZ BiH i DF, a kojom se pravo imenovanja upravljačkih struktura u javnim kompanijama prebacuje s federalnih ministarstava na Vladu FBiH, nije u skladu s Ustavom FBiH.

Potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović uputio je 9. juna Ustavnom sudu FBiH zahtjev za utvrđivanje ustavnosti uredbe kojom se pravo imenovanja upravljačkih struktura u javnim kompanijama prebacuje s federalnih ministarstava na Vladu FBiH.

Demokratska fronta tvrdila je kako Vlada FBiH ne može viši pravni akt, odnosno zakon, usklađivati s nižim pravim aktom, što je u ovom slučaju uredba, ocjenjujući da se takvim postupanjem pokazuje nepoštivanje pravnog sistema u FBiH.

S druge strane ministri iz SDA i HDZ-a BiH u Vladi FBiH tvrdili su da je sporna uredba u skladu sa zakonima i Ustavom FBiH.

Presuda Ustavnog suda FBiH u korist Dunovića otvara mnoga pitanja s obzirom na to da još uvijek nije poznato šta će biti s upravnim i nadzornim odborima koje je imenovala Vlada Federacije BiH u skladu Uredbom.

Predsjednik DF-a Željko Komšić najavio je će putem potpredsjednika Federacije BiH biti pokrenuta nova apelacija pred Ustavnim sudom FBiH, ovaj put, radi utvrđivanja "da su svi postupci i odluke Vlade FBiH, od trenutka smjene Reufa Bajrovića (kadar DF-a) s pozicije federalnog ministra energije, rudarstva i industrije do imenovanja novog, protuustavne".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: