BiH
1.1k

Ustavni sud FBiH presudio: DF je bio upravu, uredba nije u skladu s Ustavom FBiH

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Kako nezvanično saznajemo Ustavni sud Federacije BiH presudio je da Uredba koja je posvađala koaliciju SDA, HDZ BiH i DF, a kojom se pravo imenovanja upravljačkih struktura u javnim kompanijama prebacuje s federalnih ministarstava na Vladu FBiH, nije u skladu s Ustavom FBiH.

Početkom juna Vlada FBiH usvojila je Uredbu o načinu imenovanja upravljačkih struktura u javnim preduzećima.

Ključ ove Uredbe je da upravljačke strukture u državnim preduzećima imenuje Vlada Federacije BiH, a ne resorni ministri. Za Uredbu su glasali ministri iz SDA i HDZ-a BiH čime su preglasali DF-ove ministre koji su bili protiv i koji su ubrzo nakon toga podnijeli ostavke.

Potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović uputio je 9. juna Ustavnom sudu FBiH zahtjev za utvrđivanje ustavnosti uredbe kojom se pravo imenovanja upravljačkih struktura u javnim kompanijama prebacuje s federalnih ministarstava na Vladu FBiH.

Demokratska fronta tvrdila je kako Vlada FBiH ne može viši pravni akt, odnosno zakon, usklađivati s nižim pravim aktom, što je u ovom slučaju uredba, ocjenjujući da se takvim postupanjem pokazuje nepoštivanje pravnog sistema u FBiH.

Sa druge strane ministri iz SDA i HDZ-a BiH u Vladi FBiH tvrdili su da je sporna uredba u skladu sa zakonima i Ustavom FBiH.

Presuda Ustavnog suda FBiH u korist Dunovića otvara mnoga pitanja s obzirom na to da još uvijek nije poznato šta će biti s upravnim i nadzornim odborima koje je imenovala Vlada Federacije BiH u skladu Uredbom.

Na javnoj raspravi u Ustavnom sudu FBiH koja je održana početkom ovog mjeseca Dunovićev opunomoćenik Nedim Ademović kazao je da se zahtjevom ne osporava donošenje Uredbe nego lista preduzeća koja se nalaze u uredbi.

"Ona su dio Uredbe, tako da i sama Uredba time mora biti osporena", rekao je Ademović.

On je istako da su u koliziji Zakon o privatizaciji FBiH i Zakon o električnoj energiji FBiH, kao i da je sporan član 116. Zakona o električnoj energiji, a koji kaže da ovlasti po osnovu državnog kapitala u postojećim elektroprivrednim društvima i u društvima koja nastanu nakon prestruktuiranja elektroenergetskog sektora vrši Ministarstvo.

Opunomoćenica Vlade FBiH Meliha Mujezinović-Katana kazala je kako Vlada FBiH smatra da zahtjev Milana Dunovića nije osnovan, te da nije došlo do kršenja zakona i Ustava FBiH.

Sudija Šahbaz Džihanović pitao je tada predstavnicu Vlade FBiH da li je ovaj organ izvršne vlasti imenovao Nadzorne odbore i upravljačku strukturu u Elektroprivredama u FBiH, na što je Katana odgovorila da jeste, ali privremeno.

Demokratska fronta je za subotu zakazala i konferenciju za medije na kojoj će se obratiti bivši ministri ove političke stranke u Vladi FBiH.

Konferencija se održava u povodu odluke Ustavnog suda Federacije Bosne i Hercegovine.