BiH
0

Ustavni sud FBiH održao javnu raspravu o imenovanjima u javnim preduzećima

Piše: Er. M.
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Ustavni sud Federacije BiH održao je javnu raspravu o zahtjevu potpredsjednika FBiH Milana Dunovića za utvrđivanje ustavnosti uredbe kojom se pravo imenovanja upravljačkih struktura u javnim kompanijama prebacuje s federalnih ministarstava na Vladu FBiH.

"Ustavni sud je obavio svoj dio posla. Moj opunomoćenik Nedim Ademović je iznio stavove koje sam i ranije iznosio javno, odnosno u pisanoj formi u zahtjevu za ocjenu ustavnosti. Opunomoćenik Vlade FBiH također je iznio svoje stavove i sada je na redu Ustavni sud BiH da donese odluku na osnovu činjenica kojim raspolažu", rekao je Dunović za Klix.ba.

Dunović je dodao da donošenje odluke zavisi od Ustavnog suda FBiH, te da nema informaciju o tome kada bi to trebalo biti, kao i da nema bilo kakav utjecaj na ovaj organ sudske vlasti.

"Iskreno se nadam da će odluka biti donesena u bliskoj budućnosti", kazao je Dunović.

Nedim Ademović kazao je u toku javne rasprave da se Dunovićevim zahtjevom ne osporava donošenje Uredbe nego lista preduzeća koja se nalaze u uredbi.

"Ona su dio Uredbe, tako da i sama Uredba time mora biti osporena", rekao je Ademović.

On je istako da su u koliziji Zakon o privatizaciji FBiH i Zakon o električnoj energiji FBiH, kao i da je sporan član 116. Zakona o električnoj energiji, a koji kaže da ovlasti po osnovu državnog kapitala u postojećim elektroprivrednim društvima i u društvima koja nastanu nakon prestruktuiranja elektroenergetskog sektora vrši Ministarstvo.

Opunomoćenica Vlade FBiH Meliha Mujezinović-Katana kazala je kako Vlada FBiH smatra da zahtjev Milana Dunovića nije osnovan, te da nije došlo do kršenja zakona i Ustava FBiH.

Sudija Šahbaz Džihanović pitao je predstavnicu Vlade FBiH da li je ovaj organ izvršne vlasti imenovao Nadzorne odbore i upravljačku strukturu u Elektroprivredama u FBiH, na što je Katana odgovorila da jeste, ali privremeno.

Podsjećamo, Dunović je Ustavnom sudu FBiH uputio zahtjev za ocjenu ustavnosti 9. juna, a riječ je o Uredbi o načinu imenovanja u javnim preduzećima u FBiH koja je bila jedan od ključnih razloga zbog kojeg je vlada Fadila Novalića skoro pola godine djelovala u krnjem sastavu.

Naime, ministri iz Demokratske fronte su nakon usvajanja Uredbe podnijeli ostavke na mjesta ministara u Vladi FBiH, a predsjednik FBiH Marinko Čavara prihvatio je ostavku dva od četiri ministra, koliko je Demokratska fronta imala u organu entitetske vlasti.

Demokratska fronta tvrdila je kako Vlada FBiH ne može viši pravni akt, odnosno zakon, usklađivati s nižim pravim aktom, što je u ovom slučaju uredba, ocjenjujući da se takvim postupanjem pokazuje nepoštivanje pravnog sistema u FBiH.

Sa druge strane ministri iz SDA i HDZ-a BiH u Vladi FBiH tvrdili su da je sporna uredba u skladu sa zakonima i Ustavom FBiH.

Više o spornoj Uredbi koja je posvađala koaliciju SDA-HDZ BiH-DF pročitajte ovdje.