BiH
9

Ustavni sud FBiH danas raspravlja o uredbi koja je posvađala SDA, HDZ BiH i DF

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Ustavni sud Federacije BiH danas će održati javnu raspravu o zahtjevu potpredsjednika FBiH Milana Dunovića za utvrđivanje ustavnosti uredbe kojom se pravo imenovanja upravljačkih struktura u javnim kompanijama prebacuje s federalnih ministarstava na Vladu FBiH.

Dunović je Ustavnom sudu FBiH uputio zahtjev za ocjenu ustavnosti 9. juna, a riječ je o Uredbi o načinu imenovanja u javnim preduzećima u FBiH koja je bila jedan od ključnih razloga zbog kojeg je vlada Fadila Novalića skoro pola godine djelovala u krnjem sastavu.

Naime, ministri iz Demokratske fronte su nakon usvajanja Uredbe podnijeli ostavke na mjesta ministara u Vladi FBiH, a predsjednik FBiH Marinko Čavara prihvatio je ostavku dva od četiri ministra, koliko je Demokratska fronta imala u organu entitetske vlasti.

Demokratska fronta tvrdila je kako Vlada FBiH ne može viši pravni akt, odnosno zakon, usklađivati s nižim pravim aktom, što je u ovom slučaju Uredba, ocjenjujući da se takvim postupanjem pokazuje nepoštivanje pravnog sistema u FBiH.

Sa druge strane ministri iz SDA i HDZ-a BiH u Vladi FBiH tvrdili su da je sporna uredba u skladu sa zakonima i Ustavom FBiH.

Ipak, 23. oktobra pred zastupnicima Parlamenta Federacije BiH na vanrednoj sjednici po hitnom postupku našao se Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o električnoj energiji u FBiH.

Sekretar Ministarstva energije, rudarstva i industrije Stipe Buljan u obraćanju zastupnicima u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH kazao je da se zakon ovim izmjenama usklađuje sa Zakonom o prekršajima.

Istakao je da je kapital preduzeća iz elektroenergetskog sektora već upisan na Vladu Federacije BiH, a postoji i Uredba o vršenju ovlasti organa Federacije BiH u privrednim društvima s učešćem državnog kapitala, te su ove izmjene na neki način usklađivanje s tim aktima.

"Ovim je Vlada priznala da je donijela nezakonitu uredbu kada je riječ o ovlastima i imenovanju u dvjema elektroprivredama u Federaciji", poručio je Šef Kluba zastupnika DF-a Dženan Đonlagić.

Iz Socijaldemokratske partije (SDP) također su upozorili na obrnut tok stvari jer je potrebno uredbu kao podzakonski akt usklađivati sa zakonom.

Javna rasprava u Ustavnom sudu FBiH, a u vezi sa Zahtjevom za utvrđivanje ustavnosti uredbe kojom se pravo imenovanja upravljačkih struktura u javnim kompanijama prebacuje s federalnih ministarstava na Vladu FBiH, bit će održana u 10 sati.