BiH
28

Ustavni sud FBiH sljedeće sedmice raspravlja o uredbi koja je posvađala SDA, DF i HDZ

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Ustavni sud Federacije BiH u utorak 3. novembra održat će javnu raspravu u vezi sa zahtjevom potpredsjednika FBiH Milana Dunovića za utvrđivanje ustavnosti uredbe kojom se pravo imenovanja upravljačkih struktura u javnim kompanijama prebacuje s federalnih ministarstava na Vladu FBiH.

Potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović uputio je Ustavnom sudu FBiH zahtjev za ocjenu ustavnosti 9. juna.

Riječ je o Uredbi o načinu imenovanja u javnim preduzećima u FBiH koja je bila jedan od ključnih razloga zbog kojeg vlada Fadila Novalića i danas djeluje u krnjem sastavu.

Naime, ministri iz Demokratske fronte su nakon usvajanja Uredbe podnijeli ostavke na mjesta ministara u Vladi FBiH, a predsjednik FBiH Marinko Čavara prihvatio je ostavku dva od četiri ministra, koliko je Demokratska fronta imala u organu entitetske vlasti.

Demokratska fronta tvrdila je kako Vlada FBiH ne može viši pravni akt, odnosno zakon, usklađivati s nižim pravim aktom, što je u ovom slučaju Uredba, ocjenjujući da se takvim postupanjem pokazuje nepoštivanje pravnog sistema u FBiH.

Sa druge strane ministri iz SDA i HDZ-a BiH u Vladi FBiH tvrdili su kako je sporna uredba u skladu sa zakonima u Ustavom FBiH.

Ipak, 23. oktobra pred zastupnicima Parlamenta Federacije BiH na vanrednoj sjednici po hitnom postupku našao se Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o električnoj energiji u FBiH.

Sekretar Ministarstva energije, rudarstva i industrije Stipe Buljan u obraćanju zastupnicima u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH kazao je da se zakon ovim izmjenama usklađuje sa Zakonom o prekršajima.

Istakao je da je kapital preduzeća iz elektroenergetskog sektora već upisan na Vladu Federacije BiH, a postoji i Uredba o vršenju ovlasti organa Federacije BiH u privrednim društvima s učešćem državnog kapitala te su ove izmjene na neki način usklađivanje s tim aktima.

"Ovim je Vlada priznala da je donijela nezakonitu uredbu kada su u pitanju ovlasti i imenovanja u dvjema elektroprivredama u Federaciji", poručio je Šef Kluba zastupnika DF-a Dženan Đonlagić.

Iz Socijaldemokratske partije (SDP) također su upozorili na obrnut tok stvari jer je potrebno uredbu kao podzakonski akt usklađivati sa zakonom.

Javna rasprava u Ustavnom sudu FBiH, a u vezi sa Zahtjevom za utvrđivanje ustavnosti uredbe kojom se pravo imenovanja upravljačkih struktura u javnim kompanijama prebacuje s federalnih ministarstava na Vladu FBiH, biti će održana u 10 sati.

Potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović kazao je za Klix.ba da će, ukoliko dođe do potvrđivanja njegovog zahtjeva, to predstavljati moralnu pobjedu Demokratske fronte.

On je još jednom ponovio da se zakon ne smije usaglašavati sa uredbom, te da je generalno zakon prekršen u momentu donošenja uredbe.

"Nakon donošenja Uredbe ide se ka usaglašavanju zakona i to je diletantska praksa koju ne bih dalje komentarisao. Laiku koji nije pravnik jasno je da se ne mogu donositi uredbe koje su u suprotnosti sa zakonom i u tom momentu tvrditi da su u skladu sa zakonom, a onda naknadno mijenjati zakon sa zvaničnim obrazloženjem da se zakon mijenja kako bi se prilagodio uredbi", rekao je Dunović.

Dunović je dodao da je krajnja poenta ovakvih postupaka zapravo sprečavanje depolitizacije javnih preduzeća, ali i omogućavanje imenovanja u javnim preduzećima na osnovu stranačkih dogovora.

"To je procedura stranačkog preuzimanja javnog sektora", zaključio je Dunović.