BiH
17

Uprkos moratoriju: Svakog mjeseca zapošljavano po sedam državnih službenika u institucijama BiH

Piše: E. Mušinović
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Trend gomilanja već razgranate državne administracije nastavljen je i ove godine. U prvih sedam mjeseci 2016. godine u institucije Bosne i Hercegovine zaposleno je 50 osoba putem Agencije za državnu službu BiH.

Broj državnih službenika mnogo je veći s obzirom na to da nijedna institucija u zemlji nema tačan podatak o broju državnih uposlenika.

"Agencija za državnu službu Bosne i Hercegovine prema javnim oglasima u periodu od 1. januara 2016. godine do 1. augusta 2016. godine donijela je ukupno 50 rješenja o postavljenu državnih službenika (nerukovodeći službenici) te je donijela i dostavila institucijama ili organima nadležnim za imenovanje 16 mišljenja (rukovodeći državni službenici). S obzirom na to da Agencija nema nadležnosti da vodi evidenciju o tačnom broju zaposlenih na određeno i na neodređeno vrijeme, tačne podatke nismo u mogućnosti dostaviti", kazali su za Klix.ba u Agenciji za državnu službu BiH.

Obećanja vladajuće strukture da će se konačno stati sa zapošljavanjem u javnom sektoru pokazala su se demagoškim s obzirom na to da se nastavlja praksa opterećivanja državnog budžeta i to u prosjeku sa sedam državnih uposlenika na mjesečnom nivou.

Bosanskohercegovačka administracija koju ekonomski stručnjaci porede s rakom koji iznutra izjeda kompletan ekonomski sistem jedna je od najglomaznijih i najneefikasnijih u regiji.

Blizu 64 posto domaćeg bruto proizvoda godišnje se troši na finansiranje glomaznog javnog sektora koji se sastoji od jedne državne, dvije entitetske i deset kantonalnih vlada, od kojih svaka ima svoje organe zakonodavne vlasti, odnosno parlamente i skupštine.

Država je stalnim gomilanjem administracije koja je postala sinonim za zapošljavanje porodica zvaničnika, davala povoda građanima BiH da idealnim poslodavcima smatraju državne institucije, a ne privatne subjekte, što stvara distorzije u funkcionisanju ekonomskog sistema.

Administracijom u našoj zemlji nisu zadovoljni ni građani, a ni vladajuće političke strukture koje se ustručavaju upustiti u rezanje javne potrošnje uprkos tome što je broj državnih uposlenika davno prešao 24 hiljade.

Ekonomisti često ističu kako se javna potrošnja koristi kao sredstvo za kupovinu socijalnog mira.

Da stvar bude gora, Vijeće ministara BiH je u septembru 2015. godine na 22. sjednici uvelo moratorij na zapošljavanje koji se pokazao samo mrtvim slovom na papiru.