Ucjena za Vijeće Evrope
135

Kosovo odbija ultimatum Francuske: "To je izbjegavanje zamke zvane Dodik Republika"

B. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Vlada Kosova odbacila je uslovljavanje članstva Kosova u Vijeću Evrope slanjem nacrta Statuta Zajednice srpskih općina (ZSO) kosovskom Ustavnom sudu. Premijer Albin Kurti izjavio je da je za žaljenje što saveznici uslovljavaju članstvo Kosova u Vijeću Evrope.
Zvaničnica za informisanje u Vijeću Evrope Estel Steiner potvrdila je u utorak da zahtjev Kosova za prijem u tu organizaciju sada nije na dnevnom redu sastanka Komiteta ministara država članica 16. i 17. maja.

Francuska je u utorak, prema pisanju portala "Albanian post" koji se pozvao na diplomatske izvore, zatražila je da se odloži odlučivanje o kandidaturi Kosova za članstvo u Vijeću Evrope na majskom sastanku Komiteta ministara, a ovoj zemlji su se pridružile Njemačka i Italija.

Uzimajući u obzir činjenicu da, uprkos obavezama, Kurtijeva vlada nije preduzela nijedan korak u tom pravcu, Francuska je napravila demarš zemljama članicama Vijeća Evrope, tražeći odlaganje odlučivanja o Kosovu, piše Danas.rs.

Uprkos političkoj retorici Vlade, koja je stalno isticala činjenicu da je Kosovo ispunilo sve uslove neophodne za Vijeću Evrope, čak i prema mišljenju koje je pripremila Dora Bakojani, zemlje sa odlučujućim uticajem poput Francuske i Italije odavno su obavijestile premijera Kurtija da je početak značajnih koraka ka primeni sporazuma o ZSO nepremostivi uslov za članstvo Kosova u Vijeću Evrope.

Odluka kosovske vlade da odbaci uslovljavanje članstva Kosova u VIjeću Evrope slanjem nacrta Statuta Zajednice srpskih općina (ZSO) kosovskom Ustavnom sudu može da našteti zvaničnoj Prištini, smatra Aleksandar Šljuka iz Nove društvene inicijative, nevladine organizacije iz Kosovske Mitrovice.

Šljuka kaže da ono što se od Kosova očekivalo, a to je slanje nacrta statuta Ustavnom sudu na ocjenu ustavnosti i zakonitosti, korak je koji suštinski ne bi doprinio brzom formiranju Zajednice, a pomogao bi Kosovu da postane članica Vijeća Evrope, vrlo važne evropske organizacije.

"S druge strane, određeni faktor može biti da Kurti, pored ideološkog ili principijelnog stava da ne želi da popusti pred uslovima međunarodne zajednice, istovremeno ne želi ni da krene u bilo kakvo formiranje ZSO, makar i simbolično, pred parlamentarne izbore koji će izvjesno biti održani ove godine. Postoji mogućnost da računa da bi to bilo upotrebljeno protiv njega, te da bi mu narušilo politički rejting", kaže Šljuka.

Dodaje da uklanjanje tačke o prijemu Kosova sa dnevnog reda sjednice Komiteta ministara je logičan potez, prije svega jer vodeće zemlje ne žele da dozvole negativno glasanje, odnosno "da se na tako grandiozan način ispolji nezadovoljstvo postupcima Vlade Kosova".

"Također, takva odluka pokazuje i dozu razočaranja pristupom Albina Kurtija, pre svega od strane onih zemalja koje su aktivno podržavale članstvo Kosova u Vijeće Evrope, kao što je na primer Njemačka. Izbjegavši da formiranje ZSO bude uslov za prijem i svodeći situaciju na rješavanje pitanja u vezi zemljišta Manastira Visoki Dečani, Kosovu je ponuđeno da, uz deklarativno i simbolično pokretanje procesa osnivanja ZSO bude primljeno u članstvo", pojašnajva Šljuka.

Vidjevši da Kosovo nije spremno da učini ni najmanji akt dobre volje u skladu sa ovim pitanjem, a imajući u vidu nepovjerenje koje je logično nakon godina neformiranja Zajednice i Kurtijevog protivljenja istoj, međunarodni akteri su, ocjenjuje Šljuka za Danas, odlučili da uskrate svoju podršku kosovskoj aplikaciji za članstvo.

Drugačijeg stanovišta je bivša kosovska šefica diplomatije Meliza Haradinaj Stubla, koja ističe da je zvanična Priština ovom odlukom uspjela da izbjegne zamku Srbije i stvaranje "Dodik Republike", kako naziva ZSO.

"Suprotno onome što Ustav i kosovski pravni okvir dozvoljavaju, Srbija želi da se ZSO uspostavi uredbom Vlade, što nije standardna zakonska procedura za formiranje NVO, a taj cilj paradoksalno podržava i Zapad", kaže Haradinaj Stubla.

Haradinaj Stubla dodaje da, s obzirom da, kako kaže, ZSO ima za cilj da bude uspostavljena preko supraustavnog postupka, to dokazuje da ideja nije da to bude "NVO, već supraustavna NVO".

ZSO bi u tom slučaju, smatra ona, bila NVO koja ima svoj poseban pravni karakter - nezavisna od aktuelnog kosovskog pravnog sistema i koja "konačno stvara treći, srednji nivo upravljanja na Kosovu koji neće biti podređen lokalnim ili centralnim vlastima Kosova".

"Na osnovu prethodnih garancija Zapada da ZSO neće imati više ovlaštenja od redovne NVO, Vlada Kosova ne bi trebalo da izdaje bilo kakvu uredbu, niti da šalje nacrt EU statuta ZSO na usvajanje Ustavnom sudu, čak i ako je ovaj proces uslovljen za konačno članstvo u Vijeće Evrope. Važno je da Kosovo ispunjava i održava kriterijume za članstvo, i baš kao i nepravedno odložena saga o liberalizaciji viznog režima, članstvo u Vijeću će se desiti pre ili kasnije, ali je važno da se desi bez monstruma 'Dodik Republike' instaliranog unutar naše demokratske Republika Kosovo”, navodi Haradinaj Stubla.