Svjedočenje pukovnika
64

Saudijskoj vojsci naređeno da ubije one koji bi se usprotivili gradnji Salmanovog grada Neom

F. H.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Saudijske vlasti dopustile su upotrebu smrtonosne sile za čišćenje terena za futuristički pustinjski grad koji grade desetine zapadnih kompanija, rekao je bivši obavještajac za BBC.

Pukovnik Rabih Alenezi kaže da mu je naređeno da iseli seljane iz plemena u zaljevskoj državi kako bi napravio mjesta za The Line, dio eko-projekta Neom. Jedan od njih je naknadno ustrijeljen zbog prosvjeda protiv deložacije.

Saudijska vlada i uprava Neoma odbili su komentarisati tvrdi BBC.

Neom, eko-regija Saudijske Arabije vrijedna 500 milijardi dolara, dio je njene strategije Saudijske vizije 2030 koja ima za cilj diverzificirati ekonomiju kraljevstva od nafte.

Njegov vodeći projekt, The Line, predstavljen je kao grad bez automobila, širok samo 200 metara i dugačak 170 kilometara, iako se navodno očekuje da će samo 2,4 kilometra projekta biti dovršeno do 2030. godine.

Desetine svjetskih kompanija, od kojih nekoliko britanskih, uključeni su u izgradnju Neoma.

Područje na kojem se gradi Neom saudijski vođa prijestolonasljednik Mohamed bin Salman opisao je kao savršeno "prazno platno". Ali više od 6.000 ljudi je premješteno zbog projekta prema njegovoj vladi, a grupa za ljudska prava sa sjedištem u Velikoj Britaniji ALQST procjenjuje da je cifra veća.

BBC je analizirao satelitske snimke triju srušenih sela Al-Khuraybah, Sharma i Gayal. Kuće, škole i bolnice izbrisane su s karte.

Pukovnik Alenezi, koji je prošle godine otišao u egzil u Veliku Britaniju, kaže da je nalog za čišćenje koji mu je bio izdan za Al-Khuraybah, 4,5 kilometra južno od The Line. Sela su uglavnom bila naseljena plemenom Huwaitat, koji su generacijama nastanjivali regiju Tabuk na sjeverozapadu zemlje.

Rekao je da je u naredbi iz aprila 2020. navedeno da je Huwaitat sastavljen od "mnogih pobunjenika" i da tko god nastavi pružati otpor iseljenju treba biti ubijen, stoga je dopuštena upotreba smrtonosne sile protiv svakoga ko ostane u njihovoj kući".

Izbjegao je misiju iz izmišljenih medicinskih razloga, rekao je za BBC, ali je svejedno provedena.

Abdul Rahim al-Huwaiti odbio je dopustiti odboru za zemljišne knjige da procijeni njegovu imovinu, te su ga saudijske vlasti ustrijelile dan kasnije, tokom misije čišćenja. Prethodno je na društvenim mrežama objavio više videosnimaka prosvjedujući protiv deložacija.

U saopćenju koje je u to vrijeme objavila saudijska državna sigurnost navodi se da je Al-Huwaiti otvorio vatru na sigurnosne snage i da su one bile prisiljene uzvratiti. Organizacije za ljudska prava i UN rekli su da je ubijen samo zato što se opirao deložaciji.

BBC nije mogao nezavisno provjeriti komentare pukovnika Alenezija o smrtonosnoj sili.

Ali izvor upoznat s radom Saudijske obavještajne uprave rekao je da je pukovnikovo svjedočenje u vezi s načinom na koji je naredba za odobrenje saopćena i što je u njoj pisalo, bilo u skladu s onime što su općenito znali o takvim misijama. Također su rekli da bi razina pukovnikovog staža bila primjerena za vođenje zadatka.

Najmanje 47 drugih seljana privedeno je nakon opiranja deložacijama, od kojih su mnogi procesuirani zbog optužbi povezanih s terorizmom, prema UN-u i ALQST-u. Od njih je 40 i dalje u pritvoru, od kojih je pet čeka smrtnu kaznu, kaže ALQST.

Nekoliko ih je uhapšeno jer su jednostavno javno oplakivali al-Huwaitijevu smrt na društvenim mrežama, rekla je skupina.

Saudijske vlasti kažu da je onima koji su morali preseliti za The Line ponuđena kompenzacija. Ali isplaćeni iznosi bili su mnogo niži od obećanog iznosa, prema ALQST-u.

Prema pukovniku Aleneziju, "Neom je središnji dio ideja Mohammeda Bin Salmana. Zato je bio tako brutalan u obračunu s Huwaitatom."

Napadi na kritičare saudijske vlade koji žive u inozemstvu nisu bez presedana - najčuveniji je onaj na američkog novinara Jamala Khashoggija, kojeg su ubili saudijski agenti u konzulatu te zemlje u Istanbulu 2018. U osuđujućem izvještaju američke obavještajne službe zaključio je Mohamed Bin Salman odobrio operaciju. Prijestolonasljednik je zanijekao bilo kakvu ulogu.

Ali pukovnik Alenezi nimalo ne žali zbog svoje odluke da ne posluša naredbe u vezi sa saudijskim futurističkim gradom.

"Mohamed Bin Salman neće dopustiti da išta stane na put izgradnji Neoma. Počeo sam se više brinuti o tome što bi od mene moglo biti zatraženo da učinim vlastitom narodu", kazao je Alenezi.