Komentari (72)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
"da plaće zaposlenih na UNSA budu jednake plaćama zaposlenih u službama Kantona Sarajevo" Žalosno je da profesori ovo traže! Profesori bi trebali imati najveće plaće u državi, oni se bore tek da budu ravnopravni s nekim lezihl***vićima koji su se preko stranke uhljebili! Znam asistente koji za kifle nemaju.
"... Vlada, ako dođe u lošu ekonomsku situaciju, nije dužna da nas finansira, a zakonima koje je donijela o visokom obrazovanju donijela je i veoma restriktivne zahtjeve i potpunu kontrolu nad imovinom i načinom funkcionisanja UNSA", rekao je Berković . OVO SU TUŽNE ISTINE
october, ovo su državni fakulteti,a to što ti pišeš travnički isl. al se radi an tome da i ovi državni postanu ko travnički. I profesori i trebaju da budu nezavisni, zato nam i jeste ovako sto nema nezavisni intelektualaca, pa se i fahrudin radoncic počeo zvati intelektualcem
PRIKAŽI ODGOVORE (3)
- Kanton je "vlasnik" univerziteta i namece mu sva pravila, raspolaze njegovim parama a nije odgovoran za njega u sustini kada su "progutali" skoro dvije tranše/plate samo su rekli para nema nismo vam mi poslodavac i pokusava se ograditi - Univerzitet nema nacina da se sam finansira jer sve pare idu kantonu. - Univerzitet bi mogao traziti da sam raspolaze parama od upisa i određuje upisnine pa bi postao kao privatni univerzitet. Kakav je kanton i ovo me ne bi cudilo da predloze - Vec duze kruzi prica da u kantonu zele unistiti univerzitet radi privatnih fakulteta - Kanton ti određuje uslove za napredovanje tipa da trebas imati određen broj naučnih radova, doktorirati u određenom preiodu i sl. a sa druge strane nece da primi nove asistente i profesore(ovo traje vec 5-6 godina!) pa imas situaciju da jedan profesor radi na 5 predmeta a jedan asistent na preko 7 predmeta i ima puno radno vrijeme u nastavi i radi sa preko 200 studenata godisnje. Osoblje radi preko norme i mora napredovati
drug nebranim nikoga ali djelomicno si upravu Mislim da su univerziteti davno trebali primati platu preko Kantona ali mislis da bi Ekonomski, Pravni ,Farmaceutski itd fakulteti dali pristup svojim racunima i pare Kantonu ???nema sanse oni dobiju dio transe i plus sto zarade , ne ekonomiju nisi mogao uci bez nekoliko stoja dodatnih troskova
Istinu zboriš !
PRIKAŽI ODGOVORE (3)
joooj najgore mi je sto se ne zna do kad ce trajat, haj makar do cetvrtka zakuhavajte da nam odgode koji ispit..
sve prodane duše,i ovo je sigurno neka igra,sve su to sda i sdp bagra što lopatom uzima mito,zabranili im da se pridruže demonstracijama,oni jedva doćekali
" U skladu sa dogovorom nema nastavnih aktivnosti, a neke druge aktivnosti se će lagano održavati. " Nastava i tako nije počela jer ni upis nije završen.
Ima se para, samo lopovi pokradoše.
Neka se pocnu sami finacirati i sami da odlucuju o svojoj sudbini 80 % ovih profesora predaje na privatnim fakultetima
....a neke druge aktivnosti se će lagano održavati. heheh ovo mi je najjace
A ovo : "..rekao je Berković za Klix.ba" heheheh Berko Zečević aka. Berković
Zasto ima malo komentara pitate se? Nisu studenti jos ustali, sacekajte do 12 ;)
I sta sad etf je u strajku a ispiti samo pomjereni za 3 dana?? Svi opet gledaju kako prebaciti krivicu na drugog a ne kako rijesiti problem sto prije.
SDA i Denis Zvizdić su uništili akademsku zajednicu u BiH. Kod nas je bitno da kantonalna vlada bolje tretira vozače i revizore GRAS-a nego univerzitetske profesore. Cilj SDA je potpuno jasan, da naprave kasabu od Sarajeva i da jačaju kojekakve fakultete po selendrama poput Kiseljaka, Busovače ili Travnika. Puna podrška sindikatu, da ustrajete pred ovom SDA nepismenom bandom.
Što bi rekao Šojić: "Zigrala mećka i pred njihov home". Profesori se nisu očešali po guz...ci kada se raspadala radnička klasa, a sad bi da ih se podrži. Ne znam šta su mislili ko će se školovati i ko će sve to plaćati ako radnička klasa ne postoji. Uživajte u plodovima svog (ne)rada gospodo. Iz naše akademije nauka nije izašla pametna ideja od 1985. godine. Profesore možeš naći u zgradama vlade kantona, u sjedištima političkih partija, u kafanama i raznim pič... materinama ali ih na fakultetima nema ni za lijeka.
Nije tačno. Ta "mećka" je davno zaigrala, ali je rad Sindikata UNSA stalno opstruiran grubim pritiscima u obliku prijetnji i ucjena na uposlenike i članove sindikata. Pročitaj samo zadnje zaključke Upravnog odbora Univerziteta koji vrve od prijetnji sindikatu i članstvu.
Moj Adlere protiv koga se oni bore???? Većina profesora je u vlasti ili političkim partijama pa je ovdje pitanje protiv koga štrajkate gospodo? Sami protiv sebe??? Tko je ovdje lud a tko pametan veliko je pitanje.
PRIKAŽI ODGOVORE (2)
UNSA isto treba biti malo pociscena npr. profesori kao Zlatko Lagumdzija koji se pojave godisnje na 2 predavanja i uzimaju spomenutu platu.
Profesore trebaju svi građani podržati da ostvare cilj, jer su to ljudi koji uče djecu znanju i pameti a ne zaglupljuju, kao vjerski službenici koji imaju duplo veću platu. Kantone je trebalo davno ukinuti, jer su to kanceri BiH društva.
uciti il ne ucit. pitanje je sada
nastave nema ni na jednom fakultetu a ne samo na 14 :D
Zna li neko šta će biti sa septembarskim ispitnim rokom? Hoće li bar biti pomjeren? :)
Provjeris u studentskoj sluzbi svog fakulteta.
Ne znaju oni nista.
PRIKAŽI ODGOVORE (2)