BiH
32

Uposlenici Univerziteta u Sarajevu od danas u štrajku, na 14 fakulteta nema nastave

Piše: E. G.
U osam sati jutros uposlenici 14 fakulteta i akademija Univerziteta u Sarajevu stupili su u štrajk. Obustava rada će trajati do daljnjeg, potvrdio je rano jutros za Klix.ba Berko Zečević, predsjednik Sindikata UNSA.

"Nema nikakvih promjena, mi smo donijeli odluku i od osam sati ovi fakulteti i akademije stupaju u štrajk. U skladu sa dogovorom nema nastavnih aktivnosti, a neke druge aktivnosti se će lagano održavati. Nikoga ne prisiljavamo na ovo, jednostavno radi se o jednom akademskom pristupu", kazao je Zečević.

On je još jednom dodao da je štrajk, između ostalog, pokrenut zbog dugogodišnjih problema s kojima se suočavaju uposlenici Univerziteta u Sarajevu.

U štrajk stupaju Mašinski fakultet, Elektrotehnički fakultet, Fakultet političkih nauka, Šumarski fakultet, Pedagoški fakultet, Fakultet zdravstvenih studija, Farmaceutski fakultet, Medicinski fakultet, Akademija likovnih umjetnosti, Muzička akademija, Akademija scenskih umjetnosti, Fakultet za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije, Poljoprivredno-prehrambeni fakultet i Veterinarski fakultet.

Zečević je ranije za naš portal kazao da su razlozi štrajka neravnopravan status UNSA u odnosu na druge budžetske korisnike, jer po sadašnjim odnosima UNSA ima 2.700 zaposlenih i 35.000 studenata koji pohađaju nastavu po Bolonji, i oko 10.000 koji polažu ispite po starom nastavnom planu, tretiraju se kao organizacija mijenja građana.

"Po takvom konceptu Vlada, ako dođe u lošu ekonomsku situaciju, nije dužna da nas finansira, a zakonima koje je donijela o visokom obrazovanju donijela je i veoma restriktivne zahtjeve i potpunu kontrolu nad imovinom i načinom funkcionisanja UNSA", rekao je Berković za Klix.ba

Osim Kolektivnog ugovora Sindikat UNSA traži osiguravanje sredstava za prijem mladih istraživača na fakultete i akademije prema njihovim potrebama u skladu sa standardima i normativima, da zakonska rješenja o napredovanju nastavnika i saradnika u Zakonu o visokom obrazovanju budu u skladu sa ekonomskom situacijom u KS, da plaće zaposlenih na UNSA budu jednake plaćama zaposlenih u službama Kantona Sarajevo i institucijama koje se finansiraju iz budžetskih sredstava za istu složenost i odgovornost poslova, da topli obrok, naknada za prevoz, regres, otpremnine, naknade za teže bolesti ili za smrtni slučaj i ostala prava, zaposleni na UNSA koriste iz budžetskih sredstava na isti način kao i zaposleni u službama Kantona Sarajevo i ostali korisnici budžetskih sredstava, te da se osigura redovnost isplate plaća za zaposlene na UNSA.