BiH
626

"Izađimo na ulice": Studenti organizuju protest podrške štrajku Sindikata UNSA

Klix.ba
Ilustracija, Foto: Arhiv/Klix.ba
Ilustracija, Foto: Arhiv/Klix.ba
Sarajevski studenti putem Facebooka pozivaju svoje kolege da 16. septembra izađu na protest podrške štrajku sindikata UNSA.

"Niko iz vlade Kantona Sarajevo ne pokušava na bilo koji način ostvariti dijalog sa članovima sindikata u cilju ostvarenja uslova i prekidanja štrajka. Studenti najviše ispaštaju", poručuju studenti.

Štrajk je najavljen za utorak, 16. septembar na lokaciji "tamo gdje će nas svi vidjeti i čuti".

Podsjećamo, fakulteti članice Sindikata Univerziteta u Sarajevu stupili su štrajk u ponedjeljak, 8. septembra, a nastavni proces i ispiti su na 14 fakulteta UNSA trebali biti odgođeni do daljnjeg. Štrajk je trenutno produžen na deset fakulteta.

"Studenti, izađimo na ulice. Podržimo naše profesore. Zar vam nije dosta loših uslova studiranja? Mi smo budućnost ove države i ako mi ne uradimo nešto, neće niko. Mi ostajemo bez ispita, bez diploma zato što niko iz vlade ne reaguje na štrajk. Potrudimo se da nas neko čuje", stoji u najavi Facebook eventa.

Osim Kolektivnog ugovora, Sindikat UNSA traži osiguravanje sredstava za prijem mladih istraživača na Fakultete i Akademije prema njihovim potrebama u skladu sa standardima i normativima, da zakonska rješenja o napredovanju nastavnika i saradnika u Zakonu o visokom obrazovanju budu u skladu sa ekonomskom situacijom u KS, da plaće zaposlenih na UNSA budu jednake plaćama zaposlenih u službama Kantona Sarajevo i institucijama koje se finansiraju iz budžetskih sredstava za istu složenost i odgovornost poslova, da topli obrok, naknada za prevoz, regres, otpremnine, naknade za teže bolesti ili za smrtni slučaj i ostala prava, zaposleni na UNSA koriste iz budžetskih sredstava na isti način kao i zaposleni u službama Kantona Sarajevo i ostali korisnici budžetskih sredstava, te da se osigura redovnost isplate plaća za zaposlene na UNSA.