BiH
133

Uposlenici UNSA prekidaju štrajk: Nastava i ispiti od srijede

Piše: M. Nukić
Sindikat Univerziteta u Sarajevu nastavlja s održavanjem štrajka, ali u drugoj formi nego do sada. Nakon današnjeg sastanka odlučeno je da će se od srijede uspostaviti uobičajene aktivnosti, odnosno da će studenti moći polagati ispiti, imati konsultacije, predavati radove i sl.

Kako je za Klix.ba istakao Berko Zečević, predsjednik Sindikata UNSA, štrajk se nastavlja u promijenjenom obliku do formiranja legitimne vlade u KS sve do ispunjenja zahtjeva.

"Na UNSA ima 850 nastavnika i asistenata koji su angažovani izvana, a većina nastavnika i asistenata radi od 30 do 100 posto više nego što je predviđeno normom. Mi ćemo ispunjavati obaveze koje nam je propisalo resorno ministarstvo za plaću koju dobijamo, ali je ostavljena sloboda ljudima da ne rade više od norme ako ne treba. Pomoćnik ministra Sifet Kukuruz kazao je kako ova Vlada nije legitimna za rješavanje naših problema i da trebamo sačekati formiranje nove vlade. Mi smo to shvatili kao ozbiljan stav ozbiljnog predstavnika ministarstva i vidimo da ta vlada nema dovoljan legitimitet da bude naš pregovarač", rekao je Zečević.

Moramo zajedno raditi

Dodao je da Sindikat UNSA sa žaljenjem konstatuje da nijedan delegat Skupštine KS u prethodna tri mjeseca se nije sjetio da pokrene neko poslaničko pitanje o tome šta se dešava na UNSA, te da to ukazuje na dubinu problema s kojim se suočavaju.

"Podržavamo studente i smatramo da treba uspostaviti zajedničko tijelo između centralnog odbora Sindikata i Studentskog parlamenta na kojem ćemo identifikovati probleme važne za studente i da zajednički pokušamo naći moduse da se postepeno ti problemi otklanjaju jer studenti su integrativni dio fakulteta, a ni oni ne postoje bez nas i treba zajednički da radimo", kazao je Zečević te se zahvalio na dosadašnjoj pomoći na burnim vremenima.

Studenti zabrinuti

Saopćenjem su se danas oglasili u predstavnici Studentskog parlamenta UNSA (SPUS). Oni su održali nekoliko sastanaka s Rektorom Univerziteta u Sarajevu, Predsjednikom sindikata Univerziteta u Sarajevu, Predsjednikom Upravnog odbora Univerziteta u Sarajevu, predstavnicima vlasti i Ministarstva za obrazovanje u Kantonu Sarajevu, sve sa ciljem da se otpočne dijalog i zaustavi štrajk kako studenti ne bi ispaštali i kako bi pristupili septembarskim ispitnim rokovima i upisima na fakultete.

"U razgovorima sa svim stranama je usaglašeno da studenti ne smiju ispaštati i da je potrebno hitno pristupiti dijalogu i pregovorima kako bi se za ove probleme našla rješenja. Uprkos tome što će štrajk biti prekinut problemi ostaju i treba se raditi na njihovom rješenju. Evidentno je da se mora nešto mijenjati. Aktuelna Vlada jest u odlasku ali bitno je da se započnu aktivnosti, pa da se nastave kada se formira nova vlada", rekao je za naš portal Ahmed Nurković, predsjednik SPUS-.

Inače, ovih dana na fakultetima UNSA vladao je pravi haos. Studenti nisu znali za koje predmete imaju ispite, a za koje ne. Tako je na Elektrotehničkom fakultetu, prema riječima studenta, odgođeni ispit ipak održan, bez prethodne najave, a ispitu Inženjerske matematike 2 prisustvovala su samo četiri studenta. Mnogi su bili zabrinuti za upis u narednu godinu, te svoje stipendije. Od srijede se sve nastavlja prema planu i programu, tako da će i njihovi problemi, nadamo se, biti riješeni.

Najavljeni protesti podrške

Podsjetimo, ovom štrajku, koji traje od 8. septembra, nisu pristupili svi fakulteti, a kako je vrijeme odmicalo odustala su još tri fakulteta. Studenti su podržali zahtjeve profesora, ali ne i vrijeme održavanja štrajka koje je bilo ključno za njih. Neformalna grupa studenata najavila je i proteste za sutra u znak podrške Sindikatu UNSA, no nije poznato da li će nakon današnje odluke ovog tijela biti održani.