BiH
1.7k

Ulaznica za stajanje koju je imala Cvijanović u oglasima se prodavala za 300 dolara

Piše: Ervin Mušinović
(Foto: Craigslist)
Ne prestaju kontroverze u vezi s odlaskom premijerke Republike Srpske Željke Cvijanović u Washington na proslavu inauguracije američkog predsjednika Donalda Trumpa. Naime, pozivnica koju je premijerka RS-a predstavila kao zvaničnu ulaznicu na svečanu inauguraciju prodavala se u Sjedinjenim Američkim Državama za 300 dolara.

Predsjednica Vlade RS-a Željka Cvijanović i dalje se trudi stanovnicima BiH dokazati kako je ona jedna od rijetkih osoba iz političkog života Jugoistočne Evrope koja je dobila specijalnu pozivnicu na inauguraciju predsjednika SAD-a Donalda Trumpa.

U tome je demantuje činjenica da se na američkoj web stranici namijenjenoj za oglase nalazi i ulaznica koju je ona dobila. Cijena ulaznice na Craigslist iznosi 300 dolara što je blizu 281 euro.

Na ulaznici piše kako se ona ne odnosi na ulazak u Capitol Building, a kako je pojašnjeno na Craigslistu, riječ je ulaznici za stajanje. U prijevodu to bi značilo da je bilo koji građanin BiH mogao kupiti ulaznicu i biti tretiran isto kao Željka Cvijanović i supruga predsjednika RS-a Snježana Dodik.

Cvijanović se iz Washingtona javila RTRS-u odakle je poručila da je obavila razgovore sa važnim ljudima iz Trumpove administracije. S obzirom na to da premijerka RS-a nije precizirala imena američkih zvaničnika, ostaje nepoznato s kim je tačno razgovarala što dodatno baca sumnju na opravdanost ovog putovanja.

Naime, ambasador Bosne i Hercegovine u SAD-u Haris Hrle jučer je potvrdio da se Željka Cvijanović ne nalazi u službenoj posjeti Washingtonu i da neće prisustvovati službenim aktivnostima vezanim za inauguraciju predsjednika Donalda Trumpa.

Iz tog razloga postavlja se pitanje koliko je opravdano da Cvijanović troši novac građana Republike Srpske na privatna putovanja. Vlada RS-a još uvijek nije javnosti odgovorila koliko će poreske obveznike koštati putovanje u Washington i zašto je ono od ključnog značaja za Vladu RS-a i Republiku Srpsku u cjelini, odnosno šta su građani imali od putovanja Željke Cvijanović u SAD.