{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ukidanje viza 8. novembra

S
3.11.2010. u 19:13
0
35
Ukidanje viza 8. novembra
0
Ukidanje viza 8. novembra
Vijeće ministara EU će, u ponedjeljak, 8. novembra, kako se očekuje, donijeti odluku o ukidanju viza za BiH i za Albaniju, javio je dopisnik Srne.
Odmah nakon toga, ministri unutrašnjih poslova zemalja članica EU razgovaraće sa predstavnikom Albanije, a nakon toga i BiH.

Na današnjem sastanku stalnih i specijalnih ambasadora zemalja članica pri Vijeću, tijelu koje se zove KOREPER, Francuska je bila zadovoljna dodatnim mjerama, ali je Holandija još imala rezerve o bezviznom režimu za BiH i Albaniju.

Evropska komisija je na zahtijev Francuske, kao i Danske, Švedske i Holandije, predočila da će biti uveden dodatni mehanizam monitoringa postupka.

Monitoringom će biti provjeravano da li se svi traženi i dostignuti standardi poštuju i to u svim dogovorenim aspektima. To su upravljanje granicama, stroga kontrola izdavanja i autentičnosti pasša, borba protiv organizovanog kriminala i korupcije, provođenje sporazuma o readimisiji i upravljanje migracionim tokovima između regiona i EU.

Drugi mehanizam, nazvan nezvanično mehanizam ranog upozorenja, biće u formatu stalnog dijaloga, između EU i BiH i EU i Albanije, o pitanju azilanata koji žele u EU.

EU je posebno zabrinuta da ukidanje viza BiH i Albaniju ne dovede do priliva velikog broja potecijalnih azilanata, porijeklom van Evrope.

Iako se odluka o ukidanju viza može donijeti kvalifikovanom većinom, članice više vole u ovakvim slučajevima nastupati jednoglasno.

Diplomatski izvor je rekao da je uvjeren da će Holandija do ponedjeljka i sastanka ministara unutrašnjih poslova, povući svoje rezerve i da će odluka biti donesena jednoglasno.

KOREPER je tijelo koje uoči sastanaka ministara pripremi svu dokumentaciju, protrese dnevni red i usaglasi do maksimuma stavove, tako da ministri rješavaju samo ono za što je potreban politički dogovor.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: