|

Pripremljena odluka o bezviznom režimu za BiH i Albaniju

Pripremljena odluka o bezviznom režimu za BiH i Albaniju
0
F
FENA
4.11.2010. u 09:56
31
komentara
0

dijeljenja
Pripremljena odluka o bezviznom režimu za BiH i Albaniju
Stalni predstavnici evropskih članica u Bruxellesu, na nivou ambasadora, definitivno su u srijedu utvrdili konačni tekst odluke o ukidanju viza za Bosnu i Hercegovinu i Albaniju, odluke koja će se u ponedjeljak, kao prva tačka dnevnog reda, naći pred ministrima unutarnjih poslova Evropske unije.
U dokumentu koji će, kako se očekuje, ministri tada i potpisati, naći će se pored ostalog i svojevrsna sigurnosna klauzula - dajući bezvizni režim, Vijeće ministara će tražiti od Evropske komisije oštar monitoring ne samo bosanskohercegovačkog pridržavanja klauzula bezviznog režima, već će to biti slučaj sa svim državama zapadnog Balkana koje su nedavno dobile otvorena vrata EU-a - Srbijom, Makedonijom, Crnom Gorom i Albanijom, koja tek treba dobiti tu povlasticu.

Mehanizam kontrole koji je u srijedu predstavljen ambasadorima, dolazi kao rezultat ne samo nedavnog zvona na uzbunu iz Njemačke i Belgije, gdje su se pojavile stotine lažnih azilanata iz Srbije i Makedonije, niti je tek strah od slične rijeke imigranata kakva bi Uniju mogla zapljusnuti iz BiH i Albanije.

Riječ je, tvrde izvori Vijeća ministara, o mehanizmu koji bi trebalo da bude brana otvaranju vrata za imigrante koji bi sa šireg područja, od Afrike do Dalekog Istoka, mogli preko Balkana nesmetano ulaziti na evropski prostor, izvijestila je VoA.

Stalna komunikacija na relaciji evropske članice - Bruxelles - BiH i cijeli zapadni Balkan također je iznimno važan dio ukupnog aranžmana, ukazuje se nakon sastanka u srijedu, s usredotočenjem na pitanje azilanata, o čemu će ministri, ali i Evropski parlament, redovito, šetomjesečno, dobivati izvještaje.

U Evropskoj komisiji vjeruju da su učinili sve kako bi umanjili eventualne negativne efekte otvaranja granica prema BiH i ostatku regije. Kada je riječ o pozitivnim efektima, oni su nesumnjivo važni.

"Ovo jeste dio integracijskog procesa kakav imamo sa zapadnim Balkanom. Evropska komisija i ostala evropska tijela ovim pokazuju da ukoliko oni učine što se od njih traži, mi ispunjavamo data obećanja", istaknula je evropska povjerenica za unutarnje polove Cecilia Malmstrom.

Sam datum otvaranja granica za građane BiH s biometrijskim pasošima ovisi od trenutka objavljivanja odluke o bezviznom režimu u službenom listu EU-a i neophodnih 20 dana za njenu primjenu.

Izvori Vijeća ministara EU-a kažu kako je realno očekivati da se bezvizni režim primijeni od sredine narednog mjeseca, od 15. ili 19. decembraa.
Prijavi grešku


Komentari (31)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...