Priprema pred Vijeće EU
0

Ambasadori EU u srijedu o viznoj liberalizaciji za BiH

SRNA
Ambasadori zemalja članica EU raspravljaće u srijedu o viznoj liberalizaciji za BiH i Albaniju, a očekuje se da će odluka biti pozitivna, te da će građani ovih zemalja od 15. decembra moći putovati bez viza, saznaju "Nezavisne novine".

"Nije bilo nikakvih momenata ili događanja koji bi ukazali na suprotno. Očekujemo i nadamo se da će odluka biti pozitivna", rekao je izvor lista.

Sastanak ambasadora zemalja članica EU je posljednja priprema pred formalno glasanje Vijeća EU, najvišeg tijela Unije, u ponedjeljak, 8. novembra, na kojem će nadležni ministri izglasati odluku.

Prema dokumentu koji su "Nezavisne" imale na uvid, a koji će u srijedu, najvjerovatnije, biti usvojen, navodi se da su se Evropska komisija i Vijeće EU saglasili da ukinu vize, ali da će Komisija zauzvrat povećati napore na kontroli provođenja  bezviznog režima. 

"Komisija je intenzivirala napore da bude uspostavljen mehanizam monitoringa koji će se fokusirati na upravljanje granicom, bezbjednost dokumenata, borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, efikasno sprovođenje Sporazuma o readmisiji i upravljanje migracionim tokovima između EU i zemalja u pitanju", navodi se u dokumentu.

Također, ističe se potreba uspostavljanja stalnog dijaloga između zemalja članica EU i BiH i Albanije po pitanju azilanata, što je posebno osjetljiva tačka za brojne članice EU. Navodi se da će Komisija redovno izvještavati parlament EU i Vijeće EU, a prvi izvještaj biće objavljen pola godine nakon stupanja na snagu bezviznog režima.

Bose Hedberg, ambasador Švedske u BiH, jedne od zemalja koja je uz Francusku imala određene primjedbe u vezi sa odobravanjem viznog režima, rekao je da će njegova zemlja glasati za ukidanje viza.
"Naša odluka će biti pozitivna jer smo se uvjerili da je puno urađeno, posebno kada se radi o pitanju azilanata koji dolaze u Švedsku. Ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović i ostali zvaničnici su nas uvjerili da je urađeno dosta, a kampanja kojom će građani biti informisani o tome šta znači bezvizni režim je dobro zamišljena", rekao je Hedberg.

On je dodao da Švedsku najviše brinu potencijalni azilanti, koji bi iz BiH i Albanije mogli pohrliti u Švedsku.

U Agenciji za identifikaciona dokumenta BiH kažu da je od oktobra povećan broj zahtjeva za biometrijske pasoše, koji su uslov za bezvizno putovanje, te da ne očekuju produženje zakonskih rokova za izdavanje pasoša.