Iz diplomatskih izvora
0

Ukidanje viza građanima BiH 8. novembra

SRNA
Odluka kojom će građanima BiH biti ukinute vize biće donesena 8. novembra, saznaju "Nezavisne novine" u diplomatskim izvorima u Briselu.

Izvor lista rekao je da očekuje da odluka o vizama bude donesena 8. novembra i da stupi na snagu najranije 20 dana nakon toga, ali i da su moguće dodatne garancije kako bi bile "umirene" Francuska, Njemačka i još neke zemlje koje su postavile određene uslove. Međutim, istakao je da će vize biti ukinute do Nove godine.

Na sastanku Radne grupe za liberalizaciju viznog režima Savjeta EU, tijela koje će donijeti odluku, danas je bilo govora o primjedbama nekih zemalja koje su tražile dodatne garancije prije nego što daju zeleno svjetlo za BiH.

"Sastanak je tehničke prirode na kojem neće biti donesena nikakva odluka, ali je važan jer će na njemu biti usaglašeni stavovi svih članica i dati odgovori na pojedina pitanja. Nerealno je da će doći do bilo kakvog odgađanja odluke za ukidanje viza za BiH i Albaniju jer smo imali pozitivan izvještaj Evropske komisije i veliku većinu u Evropskom parlamentu", naveo je izvor.

Na  pitanje da li Albanija eventualno može skloniti BiH sa bijele liste, izvor je odgovorio da se to neće desiti.

"BiH je u paketu sa Albanijom, ali ne treba misliti da je Albanija toliko loša. Ima nekoliko stvari u kojima je Albanija loša, ali ima i stvari u kojma je BiH lošija od Albanije. Ako jedna zemlja i bude nešto zaostajala, obje zemlje će biti puštene. Pogledajte Bugarsku i Rumuniju. One su već u EU, a nisu ispunile sve uslove za Šengen. Ako neko želi praviti probleme, može ih uvijek napraviti", kaže izvor "Nezavisnih" iz Brisela.

Drugi izvor, koji je prisustvovao sastanku Radne grupe u Briselu, takođe tvrdi da će odluka biti pozitivna, ali da, ipak, nisu prevaziđene sve nedoumice.
"Njemačka još ima rezervacije. A i priča o azilantima nije baš pozitivna za BiH i Albaniju. Ipak, svi se nadamo i vjerujemo da će odluka biti pozitivna", kaže izvor. 

Osman Topčagić, ambasador BiH pri EU, rekao je da prema njegovim informacijama, nema protivljenja da bude donesena odluka o ukidanju viza i izrazio nadu da će odluka Savjeta EU biti donesena 8. novembra.

Halid Genjac, predsjedavajući Komisije dosadašnje Parlamentarne skupštine BiH za evropske integracije, takođe, očekuje pozitivnu odluku, ističući da su ispunjeni svi uslovi, te da je realno očekivati da vizna liberalizacija stupi na snagu u decembru.