BiH
0

Od 15. decembra bez viza u zemlje Šengena?!

SRNA
Građani BiH od 15. decembra moći će da putuju bez viza u zemlje Šengena, saznaju "Nezavisne novine" iz diplomatskih krugova u Briselu.

Dva različita izvora u Briselu, koja su željela da ostanu anonimna, potvrdila su listu da je radni dokument za odobravanje bezviznog režima već završen i da će o njemu glasati ambasadori članica zemalja EU na sastanku u Briselu 3. novembra, što je formalno jedina preostala "prepreka".

"Ukoliko ovdje odluka bude pozitivna, odluka o ukidanju viza za građane BiH i Albanije na sjednici Savjeta EU 8. novembra biće čista formalnost", tvrdi izvor i objašnjava da tačka o bezviznom režimu za BiH, koja ide zajedno s Albanijom, trenutno nosi oznaku "b", ali da će ako ambasadori 3. novembra donesu jednoglasnu odluku, što se očekuje, ona preći u oznaku "a".

Odluke pod oznakom "a" se na sjednici Savjeta EU donose bez rasprave, dok oznake "b" podliježu određenoj raspravi.

Ranije je bilo određenih rezervi u vezi sa datumom ukidanja viza, jer je Francuska imala rezerve. S obzirom na to da je Francuska 22. oktobra definitivno odustala od blokade BiH, otvorio se put za usaglašavanje stavova i donošenje odluke.

Ono što je najveća omča oko vrata BiH i Albaniji, kako saznaju "Nezavisne", jeste pitanje azilanata i problema koji se pojavio u Srbiji, Crnoj Gori i Makedoniji, nakon što je veliki broj građana pohrlio u EU u nadi da će dobiti azil.

EU je prije dvije godine dala "mapu puta" koja je sadržavala oko 150 reformi koje BiH mora da provede da bi bila stavljena na bijelu šengensku listu. Evropska ekspertska komisija je u BiH boravila u junu, nakon čega je objavljeno mišljenje eksperata da je BiH ispunila gotovo sve uslove. Nakon toga Tanya Fajon, specijalni izvjestilac Evropskog parlamenta za viznu liberalizaciju, predložila je Parlamentu izglasavanje odluke o viznoj liberalizaciji, što se i desilo početkom septembra.

Da bi građani BiH mogli u EU putovati bez viza potrebno je da nabave nove biometrijske pasoše, koji su bili jedan od najvažnijih uslova za viznu liberalizaciju.