Evropska komisija
0

BiH blizu konačnom ispunjavanju zahtjeva za ukidanje viznog režima

SRNA
BiH i Albanija vrlo su blizu konačnom ispunjavanju svih zahtjeva EU za ukidanje viznog režima, naveli su predstavnici Evropske komisije u usmenom izvještaju podnesenom danas Evropskom parlamentu.

Eksperti Evropske komisije dali su pozitivan usmeni izvještaj o rezultatima ispunjavanja standarda koje su zemlje članice EU zadale u zamjenu za ukidanje viznog režima, javio je dopisnik Srne.

U ovom, preliminarnom izvještaju, bio je pozitivno ocijenjen i napredak u posljednje tri oblasti koje su BiH ostale nakon što je ispunila ogromnu većinu svojih obaveza.

Iako eksperti nisu rekli da su ispunjeni svi uslovi, iz tona izlaganja bilo je jasno da je mišljenje Evropske komisije pozitivno.

Predstavnica Evropske komisije naglasila je da će i uoči i nakon ukidanja viza postojati kontrola da bi se vidjelo da li se usvojeni zakoni provode u oblastima granične kontrole, borbe protiv organizovanog kriminala, kao i saradnje policije i sudskih organa.

Izvjestilac Evropskog parlamenta za viznu liberalizaciju Tanja Fajon očekuje da će pisani izvještaj biti u potpunosti pozitivan i da neće biti daljih odugovlačenja. 

Diplomatska borba, kao i veliki napori zagovornika ukidanja viza za BiH nastavljaju se kada je riječ o postizanju tačnog i konkretnog datuma za dobijanje vizne liberalizacije. 
Cjelokupni izvještaj, u pisanoj formi, biće objavljen za dvije sedmice, koliko je potrebno raznim službama unutar Evropske komisije da se međusobno usklade u terminologiji. 

Početkom naredne sedmice o izvještaju će se izjasniti i parlamentarni Komitet za spoljne poslove (AFET). Činjenica da će pisani izvještaj Evropske komisije biti gotov tek za dvije sedmice znači da Evropski parlament, vjerovatno, neće moći da na septembarskoj plenarnoj sjednici da konačno "zeleno svjetlo". 

To je, uz pozitivan izvještaj Evropske komisije, uslov da bi se ovaj prijedlog stavio pred Savjet, treće i posljednje tijelo EU koje mora dati podršku za ukidanje viza.

Pozitivna intonacija izvještaja, izazvala je veliko odobravanje članova Komiteta za građanske slobode. Poslanici iz svih velikih frakcija Evropskog parlamenta, od desnice do ljevice, pozdravili su skorašnje ukidanje viza za BiH i Albaniju. 

Mišljenje Evropske komisije bilo je ključno u svim procjenama o tome kad će BiH biti ukinute vize.

Ambasador BiH u Briselu Osman Topčagić rekao je da je ovo početak završne faze u procesu donošenja odluke o viznoj liberalizaciji. 
"Od velike je važnosti da sada u BiH nastavimo primjenu svih donesenih zakona i odluka i da o tome redovno izvještavamo Evropsku komisiju", rekao je Topčagić, dodajući da BiH "veoma raduje podrška koju su, u diskusiji, dali predstavnici najvećih grupa u Evropskom parlamentu".

Emina Bozkurt, predstavnica grupe Socijalista u Evropskom parlamentu, koji su se, zajedno sa "Zelenima", od svih političkih grupacija najviše zalagali za liberalizaciju viznog režima, nada se da će svi građani BiH moći uskoro slobodno putovati u Evropu, jer "čekanje bezviznog režima zaista predugo traje". 

"Socijalisti se zalažu da, ako je moguće, BiH dobije liberalizaciju viza čak prije oktobarskih izbora. Građani će na izborima odlučiti kakav će put BiH izabrati ka EU. Ukidanje viza važan je korak u ovom procesu", rekla je Bozkurt. 

Evroposlanik iz Austrije Hanes Svoboda rekao je da je moguće da se EU odluči da donese viznu liberalizaciju tek nakon izbora u BiH. "Tek nakon toga bila bi završena procedura", rekao je Svoboda koji je potpredsjednik Socijalista u Evropskom parlamentu.