{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Genjac vjeruje da bi BiH viznu liberalizaciju mogla dobiti sredinom decembra

S
3.9.2010. u 15:34
0
4
Genjac vjeruje da bi BiH viznu liberalizaciju mogla dobiti sredinom decembra
0
Genjac vjeruje da bi BiH viznu liberalizaciju mogla dobiti sredinom decembra
Nakon pozitivne poruke Evropskog parlamenta da je BiH ispunila uslove za ukidanje viznog režima, stvorena je izvjesna mogućnost za građane BiH da sredinom decembra praktično mogu putovati bez viza u zemlje EU - rekao je danas Srni predsjedavajući Komisije za evropske integracije Parlamentarne skupštine BiH Halid Genjac.
On je ocijenio da je bila očekivana poruka Komiteta za pravdu, slobodu i bezbjednost Evropskog parlamenta da je BiH ispunila uslove za ukidanje viznog režima.

"Prije dva dana iz BiH je otišla dobra vijest da je ispunjen i posljednji uslov iz Mape puta za liberalizaciju viznog režima BiH i bilo je očekivati od Evropske komisije da da pozitivnu preporuku za Evropski parlament", rekao je Genjac.

On je napomenuo da je neophdono da se ispoštuje procedura u Evropskom parlamentu koja je prilično složena i koja zahtijeva da to pitanje prođe kroz još jedan komitet u Evropskom parlamentu i istovremeno proceduru u Evropskom savjetu.

Reuf Bajrović, politički analitičar blizak SDP-u BiH, izjavio je Srni da su predstavnici Evropske komisije donijeli pravu odluku jer su građani BiH još krajem prošle godine zaslužili da zajedno sa ostalim u regionu dobiju liberalizaciju viznog režima.

"Uprkos ovoj vlasti konačno bismo dobili liberalizaciju viznog režima i to je jako dobra vijest. Kada je krajem prošle godine donesena odluka da BiH ne budu među zemljama čiji su građani dobili mogućnost da putuju bez viza bilo je jasno da je Evropska komisija napravila grešku", smatra Bajrović.

On je dodao da je Evropa nagradila vlasti u BiH 2008. godine kada je omogućeno potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, uprkos činjenici da nisu ispunjeni uslovi, što je bila ogromna greška.

Prema njegovim riječima, Evropska komisija napravila je kolosalnu grešku kada je krajem prošle godine kaznila narod a nagradila vlasti.

"Tako da u tom kontekstu možemo gledati na stav članova Evropskog parlamenta koji daju podršku namjeri ukidanja viza građanima BiH ali žele pričekti rezultati oktobarskih izbora", smatra Bajrović.

BiH i Albanija vrlo su blizu konačnom ispunjavanju svih zahtjeva EU za ukidanje viznog režima, naveli su predstavnici Evropske komisije u usmenom izvještaju podnesenom Evropskom parlamentu.

Eksperti Evropske komisije dali su pozitivan usmeni izvještaj o rezultatima ispunjavanja standarda koje su zemlje članice EU zadale u zamjenu za ukidanje viznog režima, javio je dopisnik Srne.

U ovom, preliminarnom izvještaju, bio je pozitivno ocijenjen i napredak u posljednje tri oblasti koje su BiH ostale nakon što je ispunila ogromnu većinu svojih obaveza.

Iako eksperti nisu rekli da su ispunjeni svi uslovi, iz tona izlaganja bilo je jasno da je mišljenje Evropske komisije pozitivno.

Većina članova Evropskog parlamenta, odakle se daje velika podrška namjeri da se BiH ukinu vize, želi da pričeka rezultate oktobarskih izbora, javio je dopisnik Srne iz Brisela.

Potpredsjednik druge po redu najveće političke grupe socijalista Hanes Svoboda rekao je da bi "poslije izbora, kad parlament stane iza važnih mjera, trebalo naći rješenje i ukinuti vize za građane BiH".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: