Zekerijah Smajić
0

"Bez viza do kraja godine"

SRNA
Zekerijah Smajić
Zekerijah Smajić
Ekspert za evropska pitanja Zekerijah Smajić izrazio je čvrsto uvjerenje da će vizna liberalizacija za BiH biti donesena do kraja godine.

On pojašnjava da EU, s obzirom na postignuti napredak BiH, kroz odluku svojih institucija na ovim pitanjima "nije spremna dezavuisati samu sebe".

Smajić smatra da će Vijeće ministara EU početkom novembra donijeti pozitivnu odluku,  imajući u vidu i današnji stav Evropskog parlamenta, koji je u velikoj većini dao podršku donošenju odluke o viznoj liberalizaciji, kao i izvještaje monitor-komisija EU koje su utvrdile sve ispunjene političke i tehničke uslove.

"Evropski parlament je rekao svoj stav sa veoma beznačajnom manjinom protiv. Potpuno sam uvjeren da će EU do kraja godine donijeti odluku o viznoj liberalizaciji", rekao je Smajić za Srnu.

Smajić smatra da današnja odluka Evropskog parlamenta amortizuje moguću refleksiju internih unutarnacionalnih problema, kao što je pitanje Roma u Francuskoj,  na konačnu odluku o viznoj liberalizaciji.

"Evropska komisija je prije desetak dana zaprijetila sankcijama Francuskoj preko Evropskog suda za ljudska prava ukoliko ne promijeni stav prema Romima. Naravno da je logično da zvanični Pariz prema Londonu, narodski rečeno 'pokaže zube' na nekom drugom pitanju. Pošto je najbliža žrtva bila BiH o čijoj viznoj liberalizaciji se raspravljalo počelo se 'lomiti preko koljena' u vezi s tim pitanjem", navodi Smajić, komentarišući postavljanje dodatnih uslova Francuske i djelom Holandije u vezi sa davanjem vizne liberalizacije za BiH i Albaniju.

Smajić je uvjeren da će Francuska dati podršku BiH i Albaniji na zasjedanju Vijeća EU u novembru, kada će biti donesena konačna odluka. 
Evropski parlament danas je dao podršku ukidanju viznog režima za putovanja u zemlje EU obuhvaćene šengenskim dogovorom za građane BiH i Albanije. Za ukidanje viza treba još dobiti podršku Vijeća EU, a to je tijelo u kojem zemlje članice direktno zastupaju svoje interese.