Osman Topčagić
0

Na zasjedanju Vijeća EU znat će se tačan datum ukidanja viza

SRNA
Osman Topčagić
Osman Topčagić
Ambasador BiH pri EU Osman Topčagić izrazio je danas zadovoljstvo što je Evropski parlament velikom većinom izglasao viznu liberalizaciju za BiH, čime je jedna faza ovog procesa završena.

"Naredni korak je odluka Vijeća EU u formatu ministara pravosuđa i unutrašnjih poslova, koji se održavaju mjesečno i vjerujem da bi na narednom sastanku u novembru moglo i trebalo da se nađe i ova tačka na dnevnom redu tako da imamo odluku EU o viznoj liberalizaciji", izjavio je Topčagić Srni.

Prema njegovim riječima, na tom zasjedanju biće utvrđen i datum stupanja na snagu liberalizacije viznog režima za građane BiH. 

Topčagić kaže da je za njega očekivana odluka Evropskog parlamenta,  jer su poslanici u svim fazama razmatranja pitanja iskazivali ogromnu podršku za  liberalizaciju  viznog režima za BiH.

"Izvjestilac Evropskog parlamenta Tanja Fajon iskazala je posebnu aktivnost i mobilisala i svoje kolege i druge aktere po  ovom pitanju. Isto tako su  predstavnici svih političkih grupacija u Evropskom parlamentu u sinoćnjoj raspravi iskazali punu podršku, a današnje glasanje je refleksija toga", dodao je Topčagić.

Evropski parlament danas je  dao podršku ukidanju viznog režima putovanja u zemlje Evropske unije obuhvaćene šengenskim dogovorom za građane BiH i Albanije.  Za ukidanje viza treba još dobiti podršku Vijeća, a to je tijelo u kojem zemlje članice direktno zastupaju svoje interese.

  Odluka Evropskog parlamenta nije obavezujuća, ali je neophodna, a velika podrška znači i politički pritisak na Vijeće da i ta insituticija EU glasa pozitivno.