Tanja Fajon zadovoljna
0

Srušeni su "zidovi od viza"

SRNA
Tanja Fajon
Tanja Fajon
Evropski izvjestilac za vize Tanja Fajon čestitala je građanima BiH i Albanije na dobro obavljenom poslu u dostizanju i ispunjavanju kriterijuma za dobijanje mogućnosti slobodnog putovanja u zemlje šengen zone.

"Krajnji je čas da srušimo zidove od viza koji su predugo rastavljali porodice i prijatelje na zapadnom Balkanu", rekla je Fajonova što je Evropski parlament velikom većinom glasova danas dao podršku ukidanju viza za BiH i Albaniju.

U izjavi za Srnu slovenačka socijalistikinja je rekla da je uvjerena da će doći do pozitivnog glasanja i u Vijeću, na redovnom zasjedanju ministara inostranih poslova 27 članica EU.

"Ne samo da ovako snažna podrška Evropskog parlamenta politički obavezuje zemlje članice, nego je odluka Parlamenta i dio legislative, pošto je usvojen Lisabonski sporazum. Nikome ne bi bilo u interesu da Vijeće odbije 'zeleno svjetlo', jer bi to značilo ponovo vraćanje cijele procedure na početak. Ne znam ko bi mogao na sebe preuzeti odgovornost za takvu odluku i zato mislim da ćemo u Vijeću također imati pozitivan glas i da će vrlo skoro građani BiH moći slobodno putovati po Evropi", rekla je Fajonova.

Ona je istakla da nakon podrške evroposlanika još uvijek nije potpuno izvjesno hoće li na narednoj "stepenici" evropske procedure, u Vijeću EU, u novembru BiH i Albanija dobiti podršku za viznu liberalizaciju, jer neke evropske vlade zbog spleta okolnosti, pitanja Roma, velikog evroskepticizma i produžene ekonomske krize nisu do kraja uvjerene da bi njihova javnost i birači bili skloni liberalizovanju viznog režima za nove dvije zemlje.   

Fajonova je istakla da je Francuska tražila dodatne bezbjednosne garancije u vezi liberalizacije viza građanima BiH i Albanije, a sličan stav imaju Holandija i Danska. Najviše ih zanima kako da se spreči bilo kakav osjetniji priliv onih koji traže azil, da ne dođe do povećanja trafikinga, kao i da ne bude značajne ekonomske imigracije. 

"Bilo je govora o rezervama nekih zemalja, ali ne i o dodatnim uslovima. Ne mogu govoriti u ime zemalja članica, ali mislim da su trebale dodatni vremenski period da razmotre stanje i uvjere se da su kriterijumi stvarno i postignuti", rekla je Fajonova i dodala da je uvjerena da će te rezerve biti otklonjene, a eventualne dileme razriješene. 
Ona je naglasila da su vlade BiH i Albanije potrošile velika sredstva za informativnu kampanju u kojoj se objašnjavalo da vize ne služe kao radna dozvola, kao i da se na osnovu njih ne može tražiti stalni boravak, ni državljanstvo u nekoj zemlji članici EU.

Fajonova nije precizirala  kako će sumnje Francuske, Holandije i Danske biti otklonjene, ali jedan drugi izvor rekao je da će Francuskoj i svakoj drugoj zemlji članici biti na raspolaganju timovi eksperata koji su ranije bili na terenu u BiH i Albaniji, i koji će davati dubinski i precizni uvid u to što su dvije zemlje stvarno napravile. 

Uz nju, i holandska socijalistkinja Emina Bozkurt, koja je portparol Socijalista za BiH, rekla je da su sada dvije trećine evropskih institucija za viznu liberalizaciju, pa je uvjerena da Vijeće EU neće moći odlučiti drugačije. 

Evropski parlament danas je sa 538 glasova za i 47 protiv, dao podršku ukidanju viznog režima putovanja u zemlje Evropske unije obuhvaćene šengenskim dogovorom za građane BiH i Albanije.  BiH sada ima konačnu podršku Evropskog parlamenta i Evropske komisije, a za ukidanje viza treba još dobiti podršku Vijeća, gdje zemlje članice direktno zastupaju svoje interese.