{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Sad sve zavisi od izvještaja Evropske komisije"

S
1.9.2010. u 20:37
0
25
"Sad sve zavisi od izvještaja Evropske komisije"
0
"Sad sve zavisi od izvještaja Evropske komisije"
Tanja Fajon
Izvjestilac Evropskog parlamenta za viznu liberalizaciju Tanja Fajon očekuje da će proces vizne liberalizacije za BiH i Albaniju biti ubrzan ako sutrašnji izvještaj Evropske komisije bude pozitivan.
Fajonova je za Srnu izjavila da očekuje pozitivno mišljenje eksperata u izvještaju koji će biti podnesen Evropskom parlamentu.

"Ostvari li se to, onda imamo poziciju da ubrzamo proces, jer bismo 'uhvatili' glasanje na plenarnoj sjednici Evropskog parlamenta u drugoj polovini septembra. Ako Evropska komisija u ekspertskom izvještaju potvrdi da su BiH i Albanija obavile svoj posao, lakše ću objasniti Vijeću da su i oni dužni da ubrzaju proces", rekla je Fajonova.

Ona je objasnila da će podsjetiti Vijeće na deklaraciju potpisanu prošle godine kada je EU usvojila izvještaj za liberalizaciju viza za Makedoniju, Srbiju i Crnu Goru. Tom prilikom EU je izjavila da će liberalizovati režim viznog putovanja i za BiH i Albaniju kad one ispune uslove.

"Sve zavisi kakav izvještaj ćemo čuti sutra, pa onda da Evropski parlament glasa već u septembru ili početkom oktobra", rekla je Tanja Fajon.

Evropski eksperti podnijeće izvještaj Komitetu za ljudska prava Evropskog parlamenta. Unutar svih političkih grupacija u Evropskom parlamentu - demohrišćana, socijalista, liberala i "zelenih" postoji saglasnost o podršci ukidanja viza BiH.

Pod pretpostavkom da izvještaj Evropske komisije bude pozitivan i da bude "uhvaćen" rok plenarne sjednice Evropskog parlamenta u septembru, odnosno u slučaju očekivane podrške, pritisak na zemlje članice EU okupljene u Vijeću da ukine vizni režim, bio bio vrlo jak. Naredna sjednica Vijeća je u oktobru ili novembru.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: