BiH
0

Ambasadori zemalja članica EU vrlo oprezno o ukidanju viza

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Evropski izvori odbili su komentarisati da li je došlo do političke saglasnosti zemalja članica o ukidanju viza za BiH i Albaniju na današnjem sastanku stalnih ambasadora zemalja članica EU, javlja dopisnik Srne.

Ali, izvjesno je da će 8. novembra na narednom sastanku ministara unutrašnjih poslova EU biti razmatrano ukidanje viza za ove dvije balkanske zemlje, saznaje Srna iz diplomatskih izvora.

Odbor stalnih predstavnika (COREPER), tijelo Vijeća koje je danas raspravljalo o vizama, priprema redovne i vanredne sastanke ministara i dnevni red. Ovo tijelo uglavnom, na svojim radnim sastancima, rješava većinu tekućih pitanja koje onda ministri na mjesečnom vijeću, politički potvrde i utvrde nijanse. 

U diplomatskim evropskim krugovima kažu da će se pitanje ukidanja viznog režima završiti pozitivno za BiH i Albaniju, ali da se mora nastupati veoma oprezno, zbog rezervi koje su iskazale Francuska, Holandija i Danska. 

Te zemlje ne žele da se u javnosti njihovih zemalja stekne utisak da su olako pristale na ukidanje viza BiH i Albaniji. Prema riječima jednog belgijskog diplomate, Francuska, Holandija i Danska žele do zadnjeg trenutka prenijeti jasnu poruku da je njihovo insistiranje na ispunjavanju standarda ozbiljno. 

"Stvar se odvija povoljno, ali i nadalje je potrebna maksimalna diskrecija", rekao je nezvanično jedan od diplomata.