BiH
2

UIO BiH je još 2009. otkrila nezakonitosti u predmetu Kekerović

FENA
Zgrada UIO-a
Zgrada UIO-a
Uprava za indirektno oporezivanje BiH je nezakonite povrate PDV-a u predmetu MB - Kekerović i drugi otkrila još 2009. godine.

"Slučaj je otkriven nakon što je inspektor UIO u Sektoru za poreze u Regionalnom centru Banja Luka u kontroli kod obveznika MB - Kekerović d.o.o. otkrio fakturu drugog obveznika koji je u istom obračunskom periodu podnio PDV prijavu s nulom, što znači da uopšte nije imao promet u kontrolisanom mjesecu", saopćeno je danas iz UIOBiH.

Nakon toga, inspektori UIO ušli su u detaljnu kontrolu kod obveznika MB - Kekerović i ostalih povezanih pravnih subjekata.

Po okončanju istražnih radnji prvi izvještaj o postojanju osnova sumnje da su počinjena krivična djela porezne prevare i porezne utaje, UIO je proslijedila Tužilaštvu BiH 23. aprila 2010. godine, a dopunu tog izvještaja 27. februara 2012. godine.

Prema pomenutim izvještajima, sumnja se da su 23 pravna i fizička lica na nezakonit način tražila i ostvarila povrat PDV-a pri čemu je Budžet BiH oštećen za više od 10 miliona KM.

Kako je Uprava za indirektno oporezivanje BiH i otkrila nezakonite povrate PDV-a u predmetu MB - Kekerović i drugi, istražioci UIO od početka su uključeni, a i dalje rade sa tužiocem Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH, te će do okončanja cijlog slučaja pred Sudom BiH, podržavati sve aktivnosti pravosudnih organa u ovom predmetu.

Podsjećanja radi, tužilac Posebnog odjeljenja za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu u predmetu Mlađen Kekerović i drugi.

Optužnicom su obuhvaćene 23 fizičke i pravne osobe, koje se terete za krivična djela organizovanog kriminala, pranja novca i poreske utaje, sprečavanje dokazivanja, te falsifikovanje ili uništavanje poslovnih ili trgovačkih knjiga i isprava.

U optužnici se ove osobe terete se da su u dužem vremenskom periodu, djelujući kao uvezana organizacija, u međusobnom dogovoru, izvršile poreske utaje i nezakoniti povrat PDV-a u iznosu od oko 10 miliona KM, navodi se u saopštenju Tužilaštva.

Tužilaštvo BiH je zatražilo, što je sud odobrio, blokadu imovine u višemilionskim iznosima, koja se odnosi na nekretnine, odnosno poslovne zgrade i objekte, kao i kuće, na području Laktaša, Bosanske Dubice, Prijedora i drugih gradova, kao i blokadu pokretne imovine koja se odnosi na mašine i teretna vozila.

U okviru ovog predmeta bit će predloženo oduzimanje velike nezakonito stečene imovinske koristi, koja je ostvarena počinjenjem kaznenih djela.