|

UIO BiH je još 2009. otkrila nezakonitosti u predmetu Kekerović

UIO BiH je još 2009. otkrila nezakonitosti u predmetu Kekerović
2
F
FENA
14.12.2013. u 15:03
2
komentara
2

dijeljenja
UIO BiH je još 2009. otkrila nezakonitosti u predmetu Kekerović Zgrada UIO-a
Uprava za indirektno oporezivanje BiH je nezakonite povrate PDV-a u predmetu MB - Kekerović i drugi otkrila još 2009. godine.
"Slučaj je otkriven nakon što je inspektor UIO u Sektoru za poreze u Regionalnom centru Banja Luka u kontroli kod obveznika MB - Kekerović d.o.o. otkrio fakturu drugog obveznika koji je u istom obračunskom periodu podnio PDV prijavu s nulom, što znači da uopšte nije imao promet u kontrolisanom mjesecu", saopćeno je danas iz UIOBiH.

Nakon toga, inspektori UIO ušli su u detaljnu kontrolu kod obveznika MB - Kekerović i ostalih povezanih pravnih subjekata.

Po okončanju istražnih radnji prvi izvještaj o postojanju osnova sumnje da su počinjena krivična djela porezne prevare i porezne utaje, UIO je proslijedila Tužilaštvu BiH 23. aprila 2010. godine, a dopunu tog izvještaja 27. februara 2012. godine.

Prema pomenutim izvještajima, sumnja se da su 23 pravna i fizička lica na nezakonit način tražila i ostvarila povrat PDV-a pri čemu je Budžet BiH oštećen za više od 10 miliona KM.

Kako je Uprava za indirektno oporezivanje BiH i otkrila nezakonite povrate PDV-a u predmetu MB - Kekerović i drugi, istražioci UIO od početka su uključeni, a i dalje rade sa tužiocem Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH, te će do okončanja cijlog slučaja pred Sudom BiH, podržavati sve aktivnosti pravosudnih organa u ovom predmetu.

Podsjećanja radi, tužilac Posebnog odjeljenja za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu u predmetu Mlađen Kekerović i drugi.

Optužnicom su obuhvaćene 23 fizičke i pravne osobe, koje se terete za krivična djela organizovanog kriminala, pranja novca i poreske utaje, sprečavanje dokazivanja, te falsifikovanje ili uništavanje poslovnih ili trgovačkih knjiga i isprava.

U optužnici se ove osobe terete se da su u dužem vremenskom periodu, djelujući kao uvezana organizacija, u međusobnom dogovoru, izvršile poreske utaje i nezakoniti povrat PDV-a u iznosu od oko 10 miliona KM, navodi se u saopštenju Tužilaštva.

Tužilaštvo BiH je zatražilo, što je sud odobrio, blokadu imovine u višemilionskim iznosima, koja se odnosi na nekretnine, odnosno poslovne zgrade i objekte, kao i kuće, na području Laktaša, Bosanske Dubice, Prijedora i drugih gradova, kao i blokadu pokretne imovine koja se odnosi na mašine i teretna vozila.

U okviru ovog predmeta bit će predloženo oduzimanje velike nezakonito stečene imovinske koristi, koja je ostvarena počinjenjem kaznenih djela.
Prijavi grešku


Komentari (2)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...