BiH
17

Udruženje poslodavaca FBiH: Odluka Vlade FBiH je nelegalna, naše udruženje je reprezentativno

Piše: S. Č.
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Nakon što je danas Vlada FBiH odlučila da Opći kolektivni ugovor koji su ispregovarali predstavnici Saveza samostalnih sindikata BiH i Udruženja poslodavaca FBiH pošalje na ocjenu ustavnosti te proglasila nereprezentativnim Udruženje poslodavaca FBiH, iz ovog udruženja smatraju da je odluka Vlade FBiH nelegalna.

Mladen Pandurević, direktor Udruženja poslodavaca FBiH, kazao je na današnjoj konferenciji za medije da je Vlada FBiH postupila nezakonito, ocijenivši Udruženje poslodavaca FBiH nereprezentativnim.

Pandurević napominje da prema mišljenju Međunarodnog ureda za rad vlada nema pravo da se miješa u vođenje socijalnog dijaloga kakav je onaj između sindikata i poslodavaca.

On napominje da je Vlada FBiH nereprezentativnim proglasila jedino udruženje poslodavaca u FBiH pri čemu ovo udruženje, koje je za Vladu FBiH nereprezentativno, zapošljava blizu 40 posto radnika na teritoriji FBiH.

Safudin Čengić, predsjedavajući Upravnog odbora Udruženja poslodavaca FBiH, rekao je da i u samom udruženju postoje određeni krugovi bliski Vladi FBiH koji svim silama žele spriječiti potpisivanje Općeg kolektivnog ugovora. Upravo ti krugovi i jesu inicijatori poteza.

Iz Udruženja poslodavaca FBiH kažu da ne priznaju ovu odluku te da će nastaviti voditi socijalni dijalog sa socijalnim partnerima.