BiH
54

Vlada FBiH Prijedlog općeg kolektivnog ugovora šalje na Ustavni sud FBiH

Piše: N. N.
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Vlada FBiH je na današnjoj sjednici odlučila da dopremijer Vesko Drljača Prijedlog općeg kolektivnog ugovora pošalje na ocjenu ustavnosti.

Prijedlog koji su usaglasili predstavnici Saveza samostalnog sindikata BiH i Udruženja poslodavaca FBiH je za Vladu FBiH neprihvatljiv jer je protivan Ustavu FBiH, Zakonu o radu te Reformskoj agendi.

Također, Vlada FBiH smatra da prijedlog zadire u ustavne nadležnosti Vlade FBiH, Parlamenta FBiH te da je predloženi ugovor opasan po stabilnost budžeta.

Vlada FBiH je donijela rješenje kojim ukida reprezentativnost Udruženja poslodavaca FBiH, što znači da ovo udruženje više ne može pregovarati o Općem kolektivnom ugovoru.

Udruženje poslodavaca u FBiH može ponovo resornom ministarstvu podnijeti zahtjev za utvrđivanje reprezentativnosti te tom prilikom podnijeti svu potrebnu dokumentaciju, posebno onu koja govori o brojnosti.

Ovim je usvajanje Općeg kolektivnog ugovora koji radnicima garantira osnovna prava doveden u ćorsokak. Trenutno važeći Opći kolektivni ugovor važi još dva mjeseca, a sasvim je izvjesno da novi neće biti usvojen u predviđenom roku.

Također, Vlada FBiH treba objasniti kako je moguće da je tek sada, nakon godinu dana različitih pregovora, utvrdila da je Udruženje poslodavaca FBiH nereprezentativno.