biznis
193

Vlada FBiH nezadovoljna predloženim Općim kolektivnim ugovorom: Nastavit ćemo štititi poslodavce

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
S obzirom na važnost pitanja, Vlada Federacije BiH je, na današnjoj sjednici u Sarajevu, razmatrala prijedlog novog Općeg kolektivnog ugovora za teritorij FBiH koji su dogovorili Samostalni sindikat i Udruženje poslodavaca u Ekonomsko-socijalnom vijeću FBiH.

Kako je kazao premijer Federacije BiH Fadil Novalić, u Vladi FBiH je primljen veliki broj poziva predstavnika poslodavaca, a neki od njih su i lično došlli da bi izrazili duboku zabrinutost sadržajem predloženog novog Općeg kolektivnog ugovora. Njihov stav je da predloženi ugovor ne samo da zadržava postojeće stanje, već kreira goru situaciju nego što je bila.

To se naročito očituje u segmentima ugovora koji se odnose na minuli rad i regres, a koji nikako nisu u skladu sa intencijama Zakona o radu koji je stupio na snagu 20. augusta ove godine.

Stav Vlade FBiH je da će nastaviti štititi interese i mikro, malih i srednjih preduzeća, kojih je oko 40.000 i čine 85 posto realnog sektora u FBiH. U slučaju primjene određenih odredbi ovog kolektivnog ugovora, vrlo je izvjesno da će mikro, mala i srednja preduzeća biti prinuđena da djeluju na granici sive ekonomije da bi opstala, što će, u konačnici, rezultirati s manje prihoda za vanbudžetske fondove i sve funkcije koje se finansiraju iz budžeta.

S tim u vezi, Vlada od socio-ekonomskih partnera zahtijeva produžetak konsultativnih procesa u cilju usklađivanja novih kolektivnih ugovora sa Zakonom o radu. Kako je poznato, Zakon predviđa produžetak od 90 dana da bi bio kreiran adekvatan prijedlog novog Općeg kolektivnog ugovora.

Vlada se opredjelila za ovo zato što brine o kompletnom ekonomskom sistemu, a pojedina rješenja bi imala potencijalno vrlo negativne efekte po poslovni ambijent jer bi dodatno poskupjela i usložila poslovanje. To je u suprotnosti sa opredjeljenjem Vlade, reformskim putem i, naravno, Reformskom agendom. Vlada se obavezala da će olakšati i pojednostaviti poslovanje, a to se sigurno neće postići pojedinim predloženim rješenjima.

Premijer Novalić je kazao da je danas iskazana zabrinutost poslodavaca opravdana. Poslodavci smatraju da je ljetos donesen kvalitetan Zakon o radu, te da se ne smije dogoditi da ga Opći kolektivni ugovor u potpunosti ne prati. Treba imati u vidu da su poslodavci konzumenti Općeg kolektivnog ugovora koji za njih, u ovom formatu, jednostavno nije prihvatljiv.

Na kraju, Vlada Federacije BiH, pozdravlja harmoničnu saradnju Sindikata i Udruženja poslodavaca i poziva ih na nastavak konsultativnog procesa, da bismo na proljeće 2016. godine imali adekvatan Opći kolektivni ugovor koji je apsolutno kompatibilan sa Zakonom o radu, ekonomskom politikom i Reformskom agendom, kao i budućim zakonskim rješenjima iz oblasti poreza i doprinosa. Ta procedura, zaključeno je danas, nije složena, jer je, u suštini, riječ o ugovoru.

Ujedno, Vlada Federacije BiH danas je, nakon konsultacija sa Ekonomsko-socijalnim vijećem za teritoriju Federacije BiH, donijela Odluku o produžavanju primjene neusklađenih kolektivnih ugovora sa Zakonom o radu do njihovog usklađivanja, a najduže za 90 dana.