|

Ismet Bajramović: To što radi Vlada FBiH je van svake pameti, radi se o ucjeni

Ismet Bajramović: To što radi Vlada FBiH je van svake pameti, radi se o ucjeni
65
Piše: N. N.
16.12.2015. u 16:44
67
komentara
65

dijeljenja
Ismet Bajramović: To što radi Vlada FBiH je van svake pameti, radi se o ucjeni Foto: Arhiv/Klix.ba
Opći kolektivni ugovor koji su jučer konačno usaglasili predstavnici sindikata i poslodavaca neprihvatljiv je za Vladu FBiH. Vlada FBiH od socio-ekonomskih partnera, odnosno sindikata i poslodavaca, zahtijeva produžetak konsultativnih procesa u cilju usklađivanja novih kolektivnih ugovora sa Zakonom o radu.
Iz Vlade FBiH su poručili da će nastaviti štititi interese mikro, malih i srednjih preduzeća, kojih je oko 40.000 i čine 85 posto realnog sektora u FBiH. U slučaju primjene određenih odredbi ovog kolektivnog ugovora, vrlo je izvjesno da će mikro, mala i srednja preduzeća biti prinuđena da djeluju na granici sive ekonomije da bi opstala, što će, u konačnici, rezultirati s manje prihoda za vanbudžetske fondove i sve funkcije koje se finansiraju iz budžeta, smatraju u Vladi FBiH.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Ismet Bajramović kaže da su oni već ranije tražili da im Vlada FBiH bude partner, ali su dobili odgovor da će se Vlada FBiH držati po strani.

"Premijer je na jednoj od sjednica Ekonomsko-socijalnog vijeća FBiH rekao da njega ti pregovori ne interesuju jer je to posao sindikata i poslodavaca. Mi smo, na osnovu činjenice da je prethodni Opći kolektivni ugovor potpisala Vlada FBiH, poslodavci i sindikat, tražili da se vlada uključi u pregovore ali je usvojen stav da Vlada FBiH to neće učiniti. Doslovno je tada kazano da, nakon okončanja pregovora i potpisivanja Općeg kolektivnog ugovora između sindikata i poslodavaca, Vlada FBiH će na pravno valjanoj osnovi proširiti važenje odredbi kolektivnog ugovora na sve zaposlene u FBiH. Tad se Novalić složio i glasao za takvu odredbu", kaže Ismet Bajramović za Klix.ba.

On napominje da su u Vladi FBiH očito mislili da se sindikat i poslodavci neće nikada dogovoriti.

"Mi smo sinoć na sjednici Ekonomsko-socijalnog vijeća obznanili da smo postigli dogovor i čak su poslate i pozivnice za svečano potpisivanje. Sinoć je nastala neka pobuna dijela poslodavaca, ali niti ja niti Udruženje poslodavaca FBiH nemamo zvanične dokumente od Vlade FBiH. Oni s nama komuniciraju preko medija", dodaje Bajramović.

On smatra da je ovo potpuna neozbiljnost te napominje da sindikati i poslodavci neće odustati od potpisivanja kolektivnog ugovora koji je već ranije dogovoren.

Prema odredbama Zakona o radu na koji se poziva i Vlada FBiH kaže se da kolektivni ugovor potpisuje reprezentativni sindikat i reprezentativno udruženje poslodavaca, pri čemu Vlada FBiH mora proširiti odredbe tog kolektivnog ugovora na sve zaposlene.

"To što se sad dešava je van svake pameti i neka vrsta ucjene", napominje Bajramović.

Safudin Čengić, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH, za Klix.ba kaže kako oni od Vlade FBiH nisu dobili nikakvu odluku, ali da će za sutra zatražiti sastanak Vlade FBiH, sindikata i poslodavaca.

Bajramović kaže da će i oni prihvatiti poziv za takav sastanak, ali samo da bi saznali šta je Vladi FBiH problematično.

"Sinoć smo imali sjednicu Ekonomsko-socijlanog vijeća i premijer Novalić nije rekao da mu je bilo šta problematično. Mi to u petak definitivno potpisujemo", kaže Bajramović.

Bajramović ističe i da Vlada FBiH u prethodna tri mjeseca nije za shodno našla da ih pozove i da se informiše o tome kako teku pregovori.
Prijavi grešku


Komentari (67)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...